Кметът на Габрово Таня Христова отправи послание към участниците в Европейски дни на художествените занаяти 2024

0
67



Председателят на Регионално сдружение на общините (РСО) „Централна Стара планина“ и кмет на Община Габрово отправи послание към участниците в Европейски дни на художествените занаяти 2024. Това съобщи за БТА Мариела Петрова, изпълнителен директор на сдружението. 

„Европейските дни на художествените занаяти (ЕДХЗ) се провеждат в България за девета поредна година – време, което е преминало периода на проба, разгръщане, утвърждаване. За събитието вече говорим като успешно и очаквано, което включва в себе си култура, традиции, образование. В контекста на продължаващата Европейската година на уменията мотото на ЕДХЗ през тази година „Малки пръстчета, опитни ръце“ носи особено силно послание. Живеем в ера на бързи технологични трансформации и промени в икономическата система, като насърчаването на ученето през целия живот и изграждането на умения са изключително важни. Именно в това време, когато дигиталното завладява все повече от най-ранна детска възраст, сътвореното със собствени ръце мога да нарека истинска ценност. Едно очарование на старите техники и методи за творене, което ни омагьосва и ни прави съпричастни към опазване живи нашите традиции“, посочва Христова.

„Тазгодишното издание на инициативата предлага интересна програма в осемте общини от РСО „Централна Стара планина”, където се провеждат Европейските дни на художествените занаяти. Богатата палитра от участници и възможности за включване в дейностите привлича интереса на широка публика, показва големия потенциал на нашата култура, обединява различни общности и прави региона по-привлекателен“, казва още в обръщението си Таня Христова.

„РСО „Централна Стара планина“ създава възможност публиката в нашите градове не само да наблюдава, но и да се докосне до изяществото на занаятите, да обогати сетивата си, да придобие приложни знания и най-важното – да прояви интерес към занаятчийството като професия. Това е шанс за изява на младите занаятчии в нашите градове. Занаятите са дълбоко втъкани в „ДНК-то“ на региона, затова нека ги пазим и предаваме“, казва още Христова.

От 2 до 7 април 2024 г. сръчни майсторски ръце ще водят неопитните пръсти на деца и възрастни, боравейки с различни материали в музеи, читалища, ателиета, социални центрове и площади на общини от РСО „Централна Стара планина”. Събитията са част от Европейските дни на художествените занаяти, които се провеждат едновременно в редица европейски страни по инициатива на Националния институт за занаяти на Франция, а в нашата страна координатор от 2015 година до днес е РСО „Централна Стара планина”, информират организаторите. 



Източник БТА