Руският президент Владимир Путин одобри в събота нови актуализации на документа за Стратегията за национална сигурност, подчертавайки фокуса на Москва върху укрепването на суверенитета и сигурността на страната и защитата на руската национална традиция като основа на обществото, отбелязва АП.

Освен това в документа се казва, че Русия открива опити на “недружелюбни страни” да “разрушат вътрешното ѝ единство” и “да провокират дългосрочна нестабилност“.

За целта Русия ще предприеме “симетрични и асиметрични мерки”, за да се противопостави на “недружелюбни действия, които застрашават нейния суверенитет и териториална цялост”. Москва вижда кибератаките на чуждестранните въоръжени сили, отказа от Съединените щати от споразуменията за контрол на оръжията, борбата с корупцията и “уестърнизацията” на руската култура като непосредствени предизвикателства пред страната.

Русия се застъпва за многостранно глобално взаимодействие “без разделителни линии и блокови подходи” с ООН и нейния Съвет за сигурност като главен координатор и решаване на проблеми в света. Според документа Москва определя разширяването на връзките си с Китай, Индия и Общността на независимите държави (ОНД) като една от ключовите цели на своята външна политика.

Отношенията на Русия със Съединените щати и техните съюзници са в най-ниската си точка след края на Студената война. Причини за това са анексията на Крим от Москва през 2014 г. и обвиненията за руска намеса в американски избори, хакерски атаки и други действия, отбелязва АП.

https://news.bg/