Китайски учени са открили, че лунната почва потенциално може да произвежда кислород и гориво, което предполага нови възможности в използването на лунни ресурси за по-нататъшно изследване на космоса на Луната и извън нея.

Учени от Университета Нанкин казаха, че пробите от лунна почва, доставени на Земята от сондата Чанг’е-5, съдържат активни съединения, които могат да превърнат въглеродния диоксид в кислород и гориво.

Отначало те се надяваха да разработят система, основана на ползите от лунната почва и слънчевата радиация — два ресурса, с които луната е богата, според проучване, публикувано в четвъртък в списание Joule.

След анализ на лунната почва, донесена от сондата Чанг’е-5, екипът установи, че пробата съдържа железни и богати на титан съединения, които при наличие на слънчева светлина и въглероден диоксид могат да действат като катализатор за производство на кислород.

Екипът предложи стратегия за използване на лунна почва за електролизираща вода, извлечена от Луната и от животоподдържащата система на астронавтите в кислород и водород. Според идеята този процес би се подхранвал и работил от слънчева светлина.

Според проучването въглеродният диоксид, издишан от “лунни обитатели”, може да бъде събиран и комбиниран с водород за производство на метан, който може да се използва като гориво.

Благодарение на този метод, за производство на кислород и гориво, които биха могли да поддържат живота на лунна основа, няма да има нужда от никаква външна енергия, различна от слънчевата светлина, казаха изследователите.

“Използваме налични ресурси от околната среда, за да сведем до минимум полезния товар на старта на превозното средство, а стратегията ни предлага сценарий за устойчиво и достъпно извънземно местообитание”, каза първият автор Яо Йингфан от Университета Нанкин.

Изследователите отбелязаха, че каталитичната ефективност на лунната почва е по-малка от тази на катализаторите, налични на Земята. В момента, чрез различни методи, например, чрез топене на лунната почва в наноструктурирани материали с висока ентропия, те работят за подобряване на системата.

Учените планират да тестват системата в космоса, вероятно по време на бъдещи китайски пилотирани мисии до Луната. https://cri.cn