Елка Няголова представя най-новата си стихосбирка на 11 май. Премиерата на “Парапет за душата” (2021) ще бъде в Българския културен център (ул. “Веслец” 13), съобщават организаторите.

Водещ на събитието ще бъде писателят Христо Славов. Ще участват също Надя Попова – редактор на книгата, и Боян Ангелов – издател и председател на Съюза на българските писатели (СБП).

“Стихотворения изповеди с неочаквана образност, с интонации от шепот до вик. Красиви и едновременно болезнени, апокалиптични картини, които те впримчват, всмукват те в силовото си поле. Картини, в които не просто минават на забавен каданс спомени от лично преживяното, а вълнуващ филм, в който сякаш е вграден онзи загадъчен 25-и кадър за внушение на подсъзнателно ниво, но не за да зомбира, а за да облъчи с просветление, обич и милост”, пише Надя Попова.

Елка Няголова е родена през 1952 г. в Добрич. Учи българска филология, след което работи в продължение на 15 години като журналист в централния периодичен печат. Пише от ученическите си години. Първа я представя пред публика именитата ѝ землячка Дора Габе[, сред поръчителите при кандидатстването ѝ в СБП е Елисавета Багряна. От 1994 г. живее във Варна.

Директор за Балканите е на Международната асоциация на писателите (МАП) със седалище в Латвия. Основател и председател е на Славянската литературна и артистична академия, основана през 2007 г. и организираща международния фестивал на поезията “Славянска прегръдка“. Главен редактор е на списанието за литература, изкуство и общество “Знаци“. Член е на попечителския съвет на Европейската академия за литература и изкуства.  https://bta.bg/