Голяма колекция от театрални плакати на професор Людмил Чехларов (1938 г.), която той дари на художествената галерия в родния си Добрич, ще достигне до публиката с изложба, съобщават от културния институт. Експозицията ще бъде открита на 12 май.

Художникът предостави в края на 2021 година от личния си архив 115 авторски проекта за плакати и 233 плаката в тираж за театрални постановки, припомнят от галерията. В изложбата ще бъдат представени и проекти на твореца за пощенски марки и запазени знаци. С дарението публиката ще може да надникне зад театралните кулиси – в периода от 70-е години на ХХ  век до днес, и да усети неподражаемото чувство за хумор на плакатиста, посочват от галерията.

Людмил Чехларов извървява дълголетен творчески път с постановките на Сатиричния театър в София. Художникът участва в многобройни международни форуми на плаката и в изложби в България, Русия, Канада, Япония, Франция, Индия, Куба и редица други страни. Носител е на награда на ЮНЕСКО за театрален плакат, на специалната награда на Съюза на българските художници за постижения в графичния дизайн и други отличия.

ЮЛИЯНА ХРИСТОВА https://bta.bg/