• На ХХI Международен фестивал “Фолклор без граници” в Добрич
  • Имаше и ориенталски, и поп фолк мотиви – за интернационалнално разнообразие

Танцьор(к)и от Пекинската балетна академия на Китай и от щата Хавай на САЩ сътвориха феерично шоу в Добрич на 25 юли. Във втората вечер на ХХI Международен фестивал “Фолклор без граници” в парка “Св. Георги” те представиха вдъхновяващи танци и песни на своите и на близки националности. Празникът бе открит предната вечер от кмета на Добрич и тогава африкански и индийски участници показаха богатството на своя фолклор.

В китайско-хавайската програма фамилия Ахуна Охана се чувстваше в “свои” води у нас – главата на семейството Джо е бил вече в България през 70-те години с първата американска колежанска група в България и вълнението му бе видимо. От цялата му семейна трупа сега играха и пяха 18 души. На някои внучки бъркаше възрастта, но затова пък заедно при песента “Над дъгата” в очите на публиката бликаха сълзи от съпреживяването. Как да не се вълнува човек при думи като “ще те чакам високо над дъгата”.

Хавайски младеж показа как може да върти, влиза и излиза от около 20 малки обръча. Друго момче шашна публиката с въртене на горящи факли. А хавайките отнесоха зрителите отвъд Хонолулу, чак до Таити, Полинезия, с песни и танци.

Китайските танцьори от Пекин на моменти сякаш не стъпваха по сцената. Балерините пък феерично представяха изящни картини като миражи. Академията им обучава редовно над 2500 младежи, двойно повече са с продължаващо обучение при общо 600 преподаватели и служители.

Пекинските участници изпълниха танци на различни националности от Китай. Имаше и ориенталски мотиви в наподобяващи дервишки дрехи и игра. В част от песните звучаха и познати думи. Но хавайките млади и хавайчетата най-вече на моменти  впечатлиха публиката с танците си, които могат да бъдат пример за естетически кьочеци. Снимащи постоянно деца, бащи, майки и баби от публиката станаха учудващо по-близки на гостенките. А местните татковци скрито въздишаха по ефирните китайски балерини в още по-ефирно облекло и вещо вникваха в тяхната игра на лебеди и други фини създания на фолклора без граници в сърцето на Добруджа.

Колумбийски танцьорки от Сантяго де Кали и ансамбъл “Добруджа” закриха международния фестивал, сътворен в три вечери от участници от 4 континента.

Текст и снимки: Румен Тодоров

Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420