Католиците се посипват с пепел, и те, и протестанти без ден за извинение

0
60


Православните християни си искаме прошка на Сирни Заговезни. По този повод “24 часа” подготви серия материали за традицията на опрощаването в различните религии. Този текст е за обичаите в католицизма и протестантството.

Горят клонките от предишната Връбница

С пепел се посипват католиците на Пепеляна сряда, за да се опростят. Те не искат извинение на специален ден, но се разкайват при всяка молитва с тези до тях.

Традицията за Пепелявата сряда и посипването с пепел е свързана с няколко библейски истории. Когато Тамара била изнасилена от своя полубрат, тя поръси главата си с пепел, раздра дрехата си и със заровено лице в ръцете си отиде, плачейки. Жестът е използван и за изразяване на скръб за грехове и грешки. Пепелта може да бъде символ на старото грешно аз, което умира и се връща в праха. В Книга на Йов той казва на Бог: Чух за теб със слуха на ухото, но сега окото ми те вижда. Затова се отвращавам от себе си и се разкайвам в пръст и пепел.

Пророк Йеремия призовава за покаяние, като казва: Дъще на народа ми, препаши се с вретище, търкаляй се в пепелта. Пророк Даниил разказва моленето към Бога: Обърнах се към Господа Бога, като се молех с усърдна молитва, с пост, вретище и пепел. Точно преди периода на Новия завет бунтовниците, борещи се за еврейската независимост, Макавеите, се подготвяли за битка с помощта на пепел. В този ден те постеха и носеха вретище, поръсиха главите си с пепел и раздраха дрехите си.

Самата пепел, използвана на празника, не е каква да е. Изгарят се върбовите клонки, ползвани на Връбница, разказват от Апостолическата нунциатура, де факто посолството на Светия престол на папата във Ватикана. В Западна Европа пък се ползват палмовите клонки от Цветница. Пепелта се посипва под формата на кръст на челото на грешника. Така започва пасхалното време на покаяние и на пости. Същата традиция имат и протестантите.

Макар да нямат специален ден за прошка, на всяка литургия преди причастие всеки моли извинение от този до него. Подават си ръка или си казват Мирът господен да бъде с тебе.





Източник 24часа