Категорично осъждаме ролята на Минск като съучастник на Русия в незаконната агресия срещу Украйна, заяви вицепремиерът Мария Габриел

0
58



Категорично осъждаме ролята на Минск като съучастник на Русия в незаконната агресия срещу Украйна. Това заяви вицепремиерът Мария Габриел на пресконференция в Министерския съвет заедно с министър-председателя Николай Денков и беларуския опозиционер Светлана Тихановска, която е на посещение у нас.

Габриел подчерта, че е важно да се прави разлика между беларуския режим и беларуския народ. Вицепремиерът увери, че България ще продължи да има действия, които са в съответствие с общите политики на ЕС. Обединихме се също така и в разбирането, че натискът върху автократичния режим в Минск чрез санкциите на ЕС трябва да продължи, съобщи Габриел като резултат от разговорите с Тихановска.

Мария Габриел отбеляза, че трябва да бъдем бдителни по отношение на заобикалянето на санкциите. Ние заставаме зад европейската подкрепа на беларуския народ и неговия стремеж за изграждане на демократична държава, основана върху върховенството на закона и зачитането на правата на човека, каза българският вицепремиер. Тя подчерта, че България ясно и последователно подкрепя усилията, които отразяват желанието на мнозинството от беларуските граждани. България ще продължи да участва във всички инициативи на ЕС, но и на ООН, насочени към подкрепата към беларуското гражданско общество, каза Габриел и припомни, че България беше избрана за член на Съвета за правата на човека на ООН за периода 2024-26 г. България ще бъде активна и ще поеме отговорност темата да остане в дневния ред на Съвета.

По темата за политическите затворници Мария Габриел каза, че ще разчита на подкрепата на жените – министри на външните работи, с които много често има инициативи и които дават много по-голяма видимост. Те ни карат да говорим в един глас за благородни каузи, включително и да говорим повече за жените – политически затворници в Беларус, заяви българският вицепремиер.

/ЛРМ/



Източник БТА