• Митът за лебедовата вярност е опроверган
  • Учените са установили, че поне 10% от лебедовите двойки се разпадат след няколко месеца

СИДНИ, 6 юни. /ТАСС/. Австралийски учени опровергаха мита за верността на лебедите, като установиха, че поне 10% от двойките на тези птици се разделят след няколко месеца. Съответно проучване е проведено от биолози от университета в Мелбърн, които наблюдават черни лебеди в градски парк в продължение на 18 години.

„Наблюдавахме двойки, които останаха заедно в продължение на много години, и видяхме поне едно семейство, което остана заедно поне през цялото проучване – 18 години“, каза Раул Мълдер от Училището по биологични науки към Университета в Мелбърн пред ABC .

Биолозите започнаха да изучават лебеди в парка Албърт в Мелбърн през 2006 г. и по време на изследването успяха да наблюдават живота на 2 хиляди опръстенени птици. Още на първите етапи от наблюденията учените установиха, че „в дивата природа лебедите наистина са моногамни, но не винаги“. „Някои двойки могат да издържат само няколко месеца, така че „разводът“ не е необичайно сред тях“, обясни Мълдър, отбелязвайки, че „около 10% от лебедовите семейства не издържат“.

Учените също научиха, че дори най-силните лебедови двойки понякога си правят почивка и птиците прекарват няколко месеца далеч една от друга, след което отново се обединяват. Понякога, за да останем заедно дълги години. Данни от тракери, монтирани на нашийниците на птиците, показват, че близо 40% от двойките прекарват известно време разделени, като паузите продължават около два до три месеца. „Половината от тези, които си взеха почивка, се разделиха завинаги, но другите останаха заедно и очевидно бяха толкова отдадени един на друг, колкото и преди“, каза аспирантът Винсънт Ноулс.

Черният лебед е птица от рода на лебедите, семейство патици. Видът е открит в Австралия близо до град Пърт през 1697 г. Черният лебед е ендемичен за Австралия и Тасмания и е единственият вид лебеди, срещащи се в континенталната част на Австралия. В средата на 19 век е пренесен в Нова Зеландия, където бързо пуска корени. В Европа и Северна Америка понякога се отглежда в градски паркове и природни резервати. За разлика от други видове лебеди, той не е прелетна птица.