история и култура от древността до днес“ беше представена в Българската академия на науките

0
75



Книгата „Македония: история и култура от древността до днес“ беше представена днес в зала „Проф. Марин Дринов“ на Българската академия на науките (БАН). Събитието е организирано от БАН, Института за исторически изследвания на БАН и Македонския научен институт. 

Президентът Румен Радев изпрати поздравително писмо, прочетено по време на събитието. По думите на държавния глава без съмнение това мащабно научно изследване предоставя на широката публика един панорамен, същевременно задълбочен поглед към историята, културата, политическата съдба на областта Македония. Изданието следва най-добрите традиции на българската историография, като успешно надгражда и обогатява предходните значими трудове по тази ключова за нашето общество тема, посочва президентът. “Вярвам, че представените в изследването факти са важна отправна точка за аргументираното  отстояване на историческата истина на справедливата българска кауза и достойнството на македонските българи в тяхната вековна борба за свобода и равноправие“ се казва още в поздравителния адрес от президента на България Румен Радев.

В рамките на събитието бяха представени двата тома на книгата. Първият разказва за историята на областта от Античността до Втората световна война. Том две разглежда в пет части миналото на областта след 1944 г., въпроси за нейното езикознание и етнология, и мястото ѝ във важни пластове на българската култура.

В създаването на книгата са участвали 35 автори. Тя е предназначена не само за професионалните историци, но и за широката читателска аудитория в България, на Балканите и по света, посочва директорът на Македонския научен институт проф. Георги Николов. В книгата са включени исторически и географски карти от различни епохи, галерия от снимки на селища и личности, фотоси на паметници и издания, показващи богатото и непреходно културно-историческо наследство на българите в Република Северна Македония.

Проф. Даниел Вачков от Института за исторически изследвания каза, че книгата е един много продължителен проект, който е започвал през 2017 година, но обемът е доста впечатляващ, допълни професорът. По думите му написаното е история, която не е в конфликт с изворите, а е в съзвучие. Освен научната стойност книгата има и много важна обществена стойност, добави проф. Вачков. 

Изданието е посветено на 100-годишнината от учредяването на Македонския научен институт и на 75-ата годишнина от създаването на Института за исторически изследвания при Българската академия на науките.



Източник БТА