Законът за осигуряване на устойчива работа на руския сегмент на интернет влезе в сила на 1 ноември

ТАСС. На 1 ноември 2019 г. влизат в сила основните разпоредби на закона „За изменение на федералния закон„ За съобщенията “и на федералния закон„ За информацията, информационните технологии и защитата на информацията “от 1 май 2019 г., известен като Закон за безопасен (безопасен) рунет. Основната цел на закона е да се осигури дългосрочната и стабилна работа на Интернет в Русия в случай на враждебни действия на други страни, насочени към нарушаване на работата на мрежовите услуги в рамките на страната. Подготвихме материал за това как интернет е бил регулиран в Русия.

Появата на интернет в Русия
Официалната дата за появата на Интернет в СССР и Русия се счита за 28 август 1990 г., когато първата сесия за комуникация се проведе с телефонен модем между Института за атомна енергия И. В. Курчатов (сега – Национален изследователски център „Курчатов институт“) и Университета в Хелзинки (Финландия). По това време това беше единственият „шлюз” между глобалната мрежа и вътрешно съветската компютърна мрежа Relcom, създадена на 1 август 1990 г.

През 90-те години интернет в Русия се разви спонтанно, без правителствена регулация. Интернет доставчиците работеха на базата на общи лицензи за предоставяне на комуникационни услуги, регистрацията на домейни в зона .ru се управлява от нестопанска организация – Руския изследователски институт за развитие на обществени мрежи (RIPN). Публикувани бяха само общи концепции и декларации за развитието на информационните системи. На 15 октомври 1998 г. Комитетът на държавната Дума по информационна политика и съобщения прие „Концептуалните основи за формиране на информационно общество в Русия“. Документът препоръчва създаването на корпус от закони за формиране на единно информационно пространство в Русия, като се вземат предвид изискванията за сигурност, принципа на откритост и равни интереси.

През 2000 г., за да фиксира интернет връзките в интерес на проследяването на нарушители, Системата на техническите средства започва да работи за осигуряване на функциите на оперативно-издирвателните мерки (SORM).

На 9 септември 2000 г. руският президент Владимир Путин подписа първата руска Доктрина за информационна сигурност. Документът инструктира да повиши сигурността на информационните системи, да засили развитието на вътрешната хардуерна и софтуерна информационна сигурност, да гарантира секретността на информацията, представляваща държавна тайна, и да разшири международното сътрудничество в областта на информационната сигурност.

Нормативни закони
Първите и всъщност основните закони, регулиращи информационното пространство на Русия, бяха законите „За съобщенията“ от 7 юли 2003 г. и „За информацията, информационните технологии и защитата на информацията“ от 27 юли 2006 г. Тези документи установяват, наред с други неща, правните основи на дейностите в тази област, определят правомощията на публичните органи, правата и задълженията на лицата, които използват Интернет.

На 28 юли 2012 г. промените в закона „За защита на децата от забранена информация“ създадоха Единния регистър на забранените сайтове в Интернет – „черен списък“ на ресурси, достъпът до който трябва да бъде блокиран от руски доставчици. Регистърът се поддържа от Федералната служба за надзор на комуникациите, информационните технологии и масовите комуникации на Руската федерация (Roskomnadzor). Основанията за правене на сайтове в регистъра многократно се разширяват. Сайтовете с детска порнография и нарушителите на законите за запазване на личните данни могат да бъдат блокирани от самия Роскомнадзор. Онлайн казината са блокирани по решение на Федералната данъчна служба. Също така съдилищата от различни нива, както и Министерството на вътрешните работи и Федералната агенция за младежта имат правомощията да блокират сайтове с различно незаконно съдържание.

На 2 юли 2013 г. измененията в законите за защита на правата на интелектуална собственост в информационните и телекомуникационните мрежи одобриха процедура за блокиране на ресурси, нарушаващи авторските права. Пиратски обекти попадат в регистъра на Роскомнадзор с решение на Московския градски съд.

На 28 декември 2013 г. руският президент Владимир Путин подписа закона за досъдебно блокиране на сайтове по решение на главния прокурор. Ресурсите, които според мнението на Генералната прокуратура съдържат призиви за безредици или екстремистки дейности, са вписани в регистъра на Роскомнадзор. Информация за сайтове с такова незаконно съдържание може да бъде изпращана на главния прокурор от представители на различни публични органи, организации и граждани.

На 5 май 2014 г. беше приет така нареченият закон за блогърите, който изискваше популярните блогъри и сайтове, които се четат от над 3 хиляди души на ден, да се регистрират като средства за масова информация, които налагат ограничения за тях, установени за обикновените медии. Същият закон създаде регистър на организаторите за разпространение на информация в Интернет, в който услугите за незабавни съобщения (мигновени съобщения) трябва да бъдат регистрирани.

На 13 юли 2015 г. измененията в законодателството въведоха „правото на забрава“, като изискват интернет търсачките да премахват информация от резултатите от търсенето на връзка, която потребителят счита за ненадеждна или без значение. Търсачката може да го изтрие сама, в противен случай физическо лице може да получи премахването на връзките чрез съда.

На 6 юли 2016 г. руският президент Владимир Путин подписа така наречения пакет Yarovaya – два закона, които освен всичко друго задължават телекомуникационните оператори и организаторите на разпространението на информация в Интернет да съхраняват в Русия всички предадени от потребителя данни, включително видео и изображения, и да предават това информация към правоприлагащите органи. Освен това „Пролетен пакет“ задължи организаторите на разпространението на информация да идентифицират своите потребители. Те трябва също така да предават информация на федералните изпълнителни власти относно методите, използвани за кодиране на съобщения, ако трябва да бъдат декриптирани (ключове за криптиране).  https://tass.ru