“Интерпол” разкри българо-румънска мрежа за черно тото

0
185

©

Испанската национална полиция, в сътрудничество с Испанската данъчна агенция, “Европол” и “Интерпол”, разби организирана престъпна група, заподозряна в уреждане на спортни събития и използване на технологии за извършване на залози преди букмейкърите. Престъпната мрежа е с румънски и български произход, съобщи международната организация “Интерпол” на сайта си.

Досега са арестувани 23 заподозрени, включително един от лидерите на групата, който е задържан въз основа на издирване с “червен бюлетин” от “Интерпол”.

Операцията е започнала през 2020 г., когато испанските служители откриват поредица от подозрителни онлайн спортни залози, направени на международни състезания по тенис на маса. След като анализират наличните данни, разследващите установяват престъпна мрежа с румънски и български произход.

Членовете на тази престъпна група са уреждали мачове извън Испания, като са подкупвали спортисти. След като резултатите са  договорени, членовете на престъпната група, базирани в Испания, са извършвали масови онлайн залагания.

По време на разследванията си служителите разкриват престъпния процес, при който групата получава достъп до информация за мачовете преди букмейкърите, което им позволява да правят сигурни залози и в крайна сметка да печелят. Чрез усъвършенствани технологии те са получили достъп до видеосигнали на живо от цял свят, директно от стадиони, игрища и арени. Прихващането на тези сигнали им дава ясно предимство пред букмейкърите, които са зависими от по-бавни сателитни канали и ретранслатори за същите събития.

Процесът се повтаря в азиатските и южноамериканските футболни лиги, Лигата на нациите на УЕФА, Бундеслигата, мачовете от Световното първенство по футбол в Катар през 2022 г. и турнирите по тенис на ATP и ITF.

Групата е събрала значителни средства и не е била разкрита като членовете и са използвали различни самоличности и акаунти.

Сред арестуваните е и търговец,  свързан с голям букмейкър, който в сговор с престъпната група е потвърждавал онлайн залозите, направени от престъпната мрежа.

При арестите са блокирани около 47 банкови сметки и 28 портала за плащания в няколко държави. Иззети са телефони, сателитни чинии и приемници на сигнали, пари в брой и фалшиви банкноти, кредитни и дебитни карти, документи за самоличност и предплатени SIM карти.

Очакват се допълнителни арести, тъй като разследващите работят по идентифицирането на още членове на групата, както и на спортисти, които са приемали подкупи.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source