В Добричка област са инвестирани 400 000 лева в монтирането на птицезащитни устройства и за обезопасяване на четири въздушни електропроводни линии, съобщават от “Енерго-Про” за приключилите проекти.
Птицезащитните устройства по четирите електропроводни линии – край селата Александрия, Българево, Киселово и западната промишлена зона на Добрич, са поставени след есенната миграция, за да не бъдат обезпокоявани птиците докато са в региона, съобщи кореспондентът на БТА Юлия Христова.  Дейностите са започнали и след прибирането на реколтата от земеделските стопани. Заедно с птицезащитните устройства са монтирани и дистанционери, подменени са изолатори и са направени просеки в посочените участъци, поясняват от “Енерго-Про”.
Рехабилитацията е част от подготовката на съоръженията по мрежата на “Електроразпределение Север” за зимата. С инвестицията се гарантира намаляване на случаите, при които птици попадат под напрежение. Така се постига и спад на нежеланите изключвания и аварии по мрежата, допълват от “Енерго-Про”.