В дни­те на пан­де­мия Ис­то­ри­чес­ки му­зей – Бал­чик ре­ши да съз­да­деруб­ри­ка за всич­ки, кои­то оби­чатиз­кус­тво­то и ис­то­рия­та, под над­слов “Цен­нос­ти­те на град Бал­чик”. В нея му­зей­ни­те спе­циа­лис­ти пред­ста­вят ин­те­рес­ни предме­ти, ар­те­фак­ти и ху­до­жес­тве­ни произ­ве­де­ния от фон­до­ве “Ар­хео­ло­гия”, “Но­ва и най-но­ва ис­то­рия”, “Ет­ног­ра­фия”, “Ис­то­рия на бъл­гар­ски­те зе­ми 15 – 19 в.” и Ху­до­жес­твен фонд.

“Ще над­ник­нем във Взаим­но­то учи­ли­ще, в Ет­ног­раф­ска­та къ­ща и в за­ли­те на Ху­до­жес­тве­на­та га­ле­рия, ще ви пре­не­сем из деб­ри­те на ми­на­ло­то до дни­те на на­ше­то съв­ре­мие”, ка­нят от бал­чиш­кия му­зей на вир­туал­на раз­ход­ка на страни­ца­та си във фей­сбук.

В пър­ва­та част на руб­ри­ка­та Бал­чик ожи­вя­ва в ста­ри снимки и по­щен­ски кар­тич­ки от фон­да на му­зея (кар­тич­ки­те са да­ре­ние от Да­ниел За­рев).

“Бих­ме ис­ка­ли да Ви при­ка­ним, в дъл­ги­те и чес­то скуч­ни зим­ни дни, да из­ва­ди­те от куп­чи­на­та със ста­ри спо­ме­ни ваши­те скри­ти сък­ро­ви­ща, свър­за­ни с Бал­чик. Нап­ра­ве­те ни съу­час­тни­ци в пъ­ту­ва­не­то си към ми­на­ло­то. Очак­ва­ме ва­ши­те ма­те­риа­ли на стра­ни­ца­та или лич­но в му­зея!”, приканват от ръководството на ИМ – Балчик.

При­пом­ня­ме, че с ми­нис­тер­ска за­по­вед зак­ри­ти­те му­зеи и га­ле­рии са зат­во­ре­ни до 21 де­кем­ври за­ра­ди въ­ве­де­ни­те вре­мен­ни про­ти­вое­пи­де­мич­ни мер­ки, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.