Изчезна пеликанът Стойчо, който кацаше на 10-етажен блок във Варна, ходеше при рибарите или на Златните

0
73


Птицата бе намерена със счупен крак, излекуваха я, после избяга от зоокъта, поживя край морето и вече я няма

Според ветеринаря д-р Михаил Всилев може би е отлетял

Преди няколко седмици на варненския бряг бе забелязан нов пернат любимец – прекрасен розов пеликан, невиждан дотогава по тези места.

Открит бе на градската крайбрежна алея до трета буна. Така и не стана ясно кой и защо е кръстил птицата Стойчо, но за кратко време варненци с гордост споделяха снимките си с голямата птица в социалните мрежи.

Стойчо позираше с охота, разперваше криле, пъчеше гърди, сякаш  чуваше фотоапаратите

През почивните дни се извиваха опашки от почитатели, дошли на морския бряг за екзотичното селфи.

Откъде обаче се появи този розов пеликан?

Неговата история разказа ветеринарният лекар на зоологическата градина във Варна Михаил Василев.
Птицата е намерена със счупен крак да бедства край Варна.

Екип от зоокъта я прибира след сигнал на граждани, прави специална шина за ранения крак и полага грижи в продължение на месеци, казва лекарят.

  След като 2-годишният пеликан се възстановява, той е преместен при своите събратя в езерото на зоопарка. Плановете на ветеринарите са да го отведат до Бургас, където да се срещне със себеподобни, когато те спрат там да почиват при дългия си преход от Африка към Западна или Северна Европа.

Стойчо обаче решил друго за бъдещето си и неочаквано напуска спасителното гнездо. Така се отдава на свободен живот край морския бряг.

Но не след дълго, точно на върха на славата си, изчезва и оттам. Варненци започнаха да се чудят къде е, появиха се снимки с голяма розова птица в курорта Златни пясъци, при рибарите на Морската гара, на върха на 10-етажен блок в града.

“Това със сигурност не е Стойчо”, категоричен е д-р Михаил Василев

Има достатъчно снимков материал, от който неговите спасители са се уверили в това. Варненци подават сигнал след сигнал за него, от спасителния център в зоокъта са в готовност да помогнат при нужда.

Явно има нов пеликан – Нов Стойчо, който изобщо не изглежда да е в опасност – разхожда се из града и опознава района. С няколко размаха прелита половината град.  

Как така се появиха два пеликана?

Сега е времето за прелета им и вероятно вторият е изпаднал по някаква причина от някое прелитащо над Варна ято.

Пеликаните се хранят с едра риба. В дивия живот имат стратегия за ловуване, правят го на по-големи групи. Събират се, заграждат рибата и пълнят торбата под клюна с улова, като изцеждат водата.

Но какво стана със Стойчо?

Следихме птицата и я посещавахме всеки ден, докато беше на трета буна, опитахме се да я приберем, за да я нахраним както трябва и след това да я отведем при себеподобни, защото те живеят в големи групи, продължава разказа си д-р Михаил Василев.

Предположенията на ветеринаря са, че в крайна сметка Стойчо се е присъединил към прелитащо ято и вече е далеч от Варна.

Птицата е дива, не е социализирана, така че си търси свободата, 

  смята зооспециалистът. Той разкри, че пеликанът е млад екземпляр на възраст около две години, средно този вид птици живеят около 20 години.

А половината варненци не искат да повярват, че Стойчо е отлетял, и припознават втория пеликан за него. Други се надяват да не е забравил за Варна и като минава оттук, да спре за малко.

Във Варна няма пеликани – много рядко може да ги мернете за кратко в защитена зона Ятата край Белослав. По-вероятно е да бъдат срещнати около Бургаските езера, когато спират за няколко дни за почивка.

Оттам минава пътят им от Северна Африка, Азия или Индия до Централна и Западна Европа.

Децата във Варна, които много се радваха на Стойчо, му обещават да приготвят любимото му ястие – няколко килограма сурова риба. Само и само да се върне.





Източник 24часа