Израелски учени създадоха изкуствен ембрион без сперма и матка

0
540

 

Учените са постигнали голям успех в усилията си да възпроизведат творението. В това усилие израелските учени откриха чудо. Създаден е изкуствен ембрион без необходимост от сперматозоиди и матка. В малък съд се образува синтетична мембрана, в която се създава среда от утробата на жената и се развива ембрион само с кръвни клетки. Учените твърдят, че тъканта расте и части от тялото също се формират в това. Те казват, че този експеримент не работи със сперматозоиди.

Това е първият път в света, когато е създаден изкуствен ембрион без сперма и матка. Учените вярват, че този експеримент ще даде допълнителен тласък на усилията за изкуствено разработване на човешки тъкани и части от тялото. Резултатите от изследването са публикувани в списание Cell.

Екип от учени използва ефикасен електронен метод за препрограмиране на стволови клетки, за да наблюдава движенията на плода. Приема се метод за доставяне на хранителни вещества към плацентата чрез кръвен поток.

„В повечето проучвания до момента специализираните клетки често се произвеждат трудно или са неестествени. Те образуват композити вместо добре структурирана тъкан, подходяща за трансплантация. Успяхме да преодолеем тези пречки, като разкрихме самокомпетентността, кодирана в стволовите клетки“, каза Вайцман, професор в катедрата по молекулярна генетика, който ръководи изследването. 

Професор Джейкъб Хана каза:

Изследователите разделят стволовите клетки на три групи. Докато единият е предназначен да се развие във фетални органи, един от гените на другите два е изследван 48 часа по-рано, за да се определи дали плацентата или яйцеклетките са по-отзивчиви.

Само 0,5% или 50 сфери са се образували от около 10 000 от тези, комбинирани в електронно управлявано устройство. Всеки от тях по-късно се разви в структура, подобна на ембрион. Учените, които са наблюдавали плацентата и жълтъчните торбички, които се образуват извън ембрионите, казаха, че те изглеждат като естествени ембриони.

Синтетичните ембриони продължават да се развиват 8,5 дни, приблизително половината от 20-дневната бременност на мишката. На този етап се формират ранните органи. Съдържа биещо сърце, циркулиращи кръвни стволови клетки, мозък с оформени гънки, неврална тръба и чревен тракт.”

Home