Изложба с творби на ученици от Езиковата гимназия в Разград пренася посетителите в различни кътчета на България и света

0
55



Изложба с картини на ученици от Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици (ПГПЧЕ) „Екзарх Йосиф“ в Разград е подредена в стъклената зала на Художествената галерия „Проф. Илия Петров“. Вдъхновението, с което възпитаниците на гимназията са заредили творбите си, отвеждат посетителите до различни кътчета както в България, така и по света. „Това е първата по рода си изложба на Езиковата гимназия, която представя картини на ученици от нашето училище, но идеята е тя да се превърне в традиционна. Реализацията на експозицията беше дълъг път, но съм щастлива, че виждаме резултата от труда на младите художници. Сигурна съм, че голяма част от тях са бъдещи имена в изобразителното изкуство не само в страната ни, а и в чужбина“, каза при откриването на изложбата Галина Желева, учител по философия и гражданско образование и ръководител на групата по националната програма „Заедно в изкуствата“. Тя обясни, че в експозицията са представени 45 произведения на 30 ученици от осми до 11 клас. По думите на преподавателката част от децата за пръв път рисуват с професионални материали, но вече се чувстват готови да продължат в това начинание, а някои дори и с професионално развитие в тази сфера.

Директорът на ПГПЧЕ Ивелина Христова заяви, че експозицията под наслов „Учи, забавлявай се, пътувай с нас!“ е част от програмата на събитията, посветени на патронния празник на гимназията. Разходката из Разград, България и света през очите на младите възпитаници на гимназията се вписва и в една от концептуалните задачи, които тя е защитила по време на конкурса за директорския пост. Идеята и е през учебната 2025/2026 година да бъде открита нова паралелка в гимназията със специалност “Екскурзоводско обслужване”. „Творбите на учениците показват, че те, освен с учене, са подготвени и с важните житейски ситуации. В картините, които са представени, виждам, хармония в душите на тези деца, защото, за да направиш един такъв продукт, ти трябва да го усетиш“, каза Христова. Тя пожела на младите художници да имат много сили, да бъдат смели и хармонията, която показват в творбите си, да продължи да се мултиплицира във всяко едно тяхно начинание. 

Експозицията ще може да бъде разгледана до 10 май. След това картините ще останат за фонда на гимназията и ще красят коридорите на училището. 

Макар да нямаше предварително обявени цени, две от картините бяха откупени още преди официалното откриване. Заместник-кметът Елка Неделчева, която присъства на откриването на изложбата, направи лична откупка на картината „Поморийски лодки”. Тя се запозна и с авторката – единадесетокласничката Гергана Попова, като я поздрави за прецизността и колорита на творбата й, а също и за настроението, което картината създава. 

Следващото събитие от програмата за честване на патронния празник на ПГПЧЕ ”Екзарх Йосиф” е тържествен концерт на 30 април в Общинския културен център. 



Източник БТА