Изложба с детски рисунки показва ужаса на войната в Украйна

0
62



Изложбата „Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки“ ще бъде подредена във фойето на Нов български университет от 24 до 30 април. Експозицията се състои от 16 пана, сред които са снимки и детските рисунки, съобщават организаторите. 

Експозицията ще бъде представена от ректора на НБУ проф. Пламен Дойнов, посланика на Украйна г-жа Олеся Илашчук и председателя на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов. 

По думите на екипа малките автори на детските рисунки са участници в Международния фестивал на изкуствата МАЛЮЙ.UA.WAR, организиран от ADRUM – Association for the Development of International Relations. Заглавията на работите сами разказват за преживяванията на авторите – „Украинско поле в пламъци“, „Искам да си отида вкъщи“, „Под ангелското крило“, „Украйна трябва да живее“.

Снимките от изложбата показват разрушенията на гражданската инфраструктура – унищожените жилища, библиотеки и училища, а също така бункерите, пълни с деца и жени. Автор на част от снимките е Олександр Барон, украински етно-фотограф, съосновател и главен редакатор на антипропагандния информационен проект “Бесарабски фронт”, член на Националния съюз на журналистите на Украйна. Той е етнически българин, живее в Одеса, разказват още от НБУ. 

„Изложбата е повод да се погледне по-глобално на това, което се случва в Украйна – че войната подкопава цялата европейска архитектура за сигурност, но също така войната има изключително тежко въздействие върху психиката и възприятията за живота на най-малките“, каза за изложбата председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.

Събитието се организира в сътрудничество на Софийския форум за сигурност, Съюз на офицерите от резерва “Атлантик”, посолствата на Украйна и САЩ в България и с подкрепата на Нов български университет.

/ВСР



Източник БТА