Изложбата „Реликвите на Калиакра“ гостува за първи път в град Генерал Тошево

0
514

За първи път в нашия град гостува изложбата „Реликвите на Калиакра“ на Исторически музей – Каварна. Експозицията е част от богатия празничен календар по случай 8 ноември и ще остане наредена чак до края на месец януари 2023 година. Изложбата беше открита от директора на Исторически музей – Генерал Тошево Цветелина Христова, директора на Исторически музей – Каварна Пенко Георгиев и от заместник-кмета на Община Генерал Тошево Румен Мунтянов,

„Реликвите на Калиакра“ представя 242 знакови находки от археологическите проучвания, проведени на нос Калиакра през последните години. Автор на експозицията е доц. д-р Бони Петрунова, която е и ръководител на археологическите проучвания. Любителите на археологията ще могат да видят уникалния „пръстен-убиец“ със специална кухина за скрита отрова от края на 14 век, напълно запазен кръст – енколпион за съхранение на частици от мощи на светци с изображение на Богородица, както и накити и монети, свидетелстващи за търговските връзки на населението с редица царства, републики, градове-държави. Сред експонатите се открояват и нефритената катарама за колан на китайската династия Юан, и възстановка на сватбата-погребение на знатна девойка – най-вероятно от Венеция, която е починала преди бракосъчетанието и е погребана като булка със своите накити. Интерес предизвикват още монети, оръжейни и религиозни предмети, както и керамичен съд от Испания и други находки, които свидетелстват за търговските отношения с Венеция.

 

Досега тези експонати са били излагани само в градовете Каварна, София, Шумен, Свищов и Елена.

 

Намерените и изложени предмети потвърждават, че през Средновековието Калиакра е била столица на Добруджанското деспотство, важна средновековна крепост и значим пристанищен град на Черноморието, изключителен култов център.