“Идалия” ще достигне бреговете на Флорида като ураган от 3-та степен

0
189

©

Според прогнозата на Националния център за ураганите на САЩ бурята “Идалия“ се очаква да се засили до голям ураган от 3-та категория, преди да достигне крайбрежието на щата Флорида към Мексиканския залив, пише The Hill.

Идалия се засили до ураган във вторник сутринта с продължителни ветрове от около 135 км/ч, но бурята ще продължи да се засилва, докато се насочва към западното крайбрежие на Флорида. До сряда сутринта синоптиците прогнозират, че постоянните ветрове могат да достигнат 200 км/ч което го прави ураган от категория 3.

Ураган от категория 3 се класифицира като голям ураган, което означава, че “ще настъпят опустошителни щети“, според Hurricane Center. Ураганът се превръща в буря от категория 3, след като достигне устойчиви ветрове със скорост над 175 км/ч.

В актуализация от 11 часа сутринта местно време синоптиците от Центъра за урагани прогнозираха, че “се очаква бързо засилване преди достигането на сушата“. Синоптиците повториха, че “Идалия“ може да доведе до животозастрашаваща буря на крайбрежието на Флорида.

“Катастрофални въздействия от наводнение от буря от 10 до 15 фута (3-4 метра) над нивото на земята и разрушителни вълни се очакват някъде между река Аусия и Янкитаун, Флорида“, се посочва в прогнозата. Предупреждение за животозастрашаваща буря е издадено и на други места в щата.

“Жителите в тези райони трябва да следват всички съвети или заповеди за евакуация, дадени от местните власти“, се казва в прогнозата.

Бурните вълни и наводненията представляват голяма заплаха за западното крайбрежие на Флорида, като са издадени известия за евакуация за 21 окръга. Осем от тези окръзи имат задължителни заповеди за евакуация за някои жители, особено за тези, които живеят в крайбрежни райони, мобилни домове и лодки.

Синоптиците също предупредиха, че са възможни няколко торнада по западното крайбрежие във вторник, преди бурята да достигне сушата в сряда сутринта.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис обяви извънредно положение преди бурята в 46 окръга и мобилизира 1100 членове на Националната гвардия за спасителни и възстановителни усилия. Губернаторът също така разговаря с президента Байдън, който одобри декларация за извънредно положение във Флорида в очакване на бурята, освобождавайки допълнителни федерални ресурси, за да може държавата да реагира на нея.

Губернаторът на Северна Каролина Рой Купър също обяви извънредно положение поради потенциални въздействия върху щата от “Идалия“.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник