Игор Стрелков остава в ареста до септември

0
164

©

Бившият лидер на проруските сили в Донбас Игор Гиркин – Стрелков загуби обжалването на предварителния арест по обвинение в подбуждане към екстремизъм, предава британският телевизионен канал Sky News.

Делото срещу Стрелков се основава на съобщение, което той е написал в канала си в Telegram на 25 май, поясни по-рано адвокатът му. Припомня се, че тогава той се оплака, че властите в контролираната от Русия част на Донецка област в Украйна не са успели през предходните три месеца да осигурят каквито и да било плащания за подкрепа на семействата на мъже, които са били призовани да се бият срещу Украйна. “Да застрелят някой за такова нещо би било твърде малко“, написа тогава Стрелков.

Гиркин призна, че е написал публикацията, но не се съгласи, че тя представлява екстремизъм или подстрекателство.

52-годишният мъж е изправен пред присъда за лишаване от свобода за срок до пет години, ако бъде признат за виновен. Съдът отхвърли жалбата му и той ще бъде оставен в ареста до 18 септември.

Случаят му се следи отблизо като показател доколко Кремъл ще толерира агресивната критика към военните му действия, отбелязва британската медия.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник