За България единственият начин напред е пълноправното членство на страната ни в Шенген, каза Илхан Кючюк

0
59



За България единственият начин напред е пълноправното членство на страната ни в Шенген. Това каза съпредседателят на АЛДЕ Илхан Кючюк при откриването на форума „ЕС среща Балканите“ в София.

“Ние не сме полудържава и не приемаме полуШенген. Ние знаем колко България може да даде за интеграцията на ЕС. Каква добавена стойност може да има страната ни”, заяви Кючюк.

През годините форумът си поставяше за цел да направи своеобразна снимка на случващото се в ЕС и региона. През тези години ЕС се промени. Много от скептиците на ЕС казваха, че той няма да бъде в състояние да се изправи след пандемията от COVID-19. Видя се, че те сгрешиха. За първи път в историята си излезе на общите финансови пазари. Направи така, че да имаме ваксини и бизнесът и гражданите да почувстват европейската солидарност, коментира Кючюк.

Когато си мислехме, че всичко е в рамките на нормалното дойде руската агресия (в Украйна – бел.ред.). Мнозина казваха, че ЕС ще се огъне. Точно обратното се случи – подкрепата продължи и беше много последователна, посочи той. Според него въпреки големите критики ЕС продължава да бъде най-атрактивното място заради високите си демократични стандарти, правовия си ред, икономическото благосъстояние, което осигурява на гражданите си. Трябва да се интегрираме повече помежду си, между тези 27 държави членки на ЕС, заяви Илхан Кючюк.

/ЛРМ/



Източник БТА