През отминаващата година учените по света направиха впечатляващи открития, припомня nationalgeographic.bg: за първи път  те успяха да заснемат супер масивна черна дупка. Разработиха две нови лекарства за вируса на ебола и изпратиха  космически  кораб, захранван единствено от слънчева светлина.

* Китайската мисия „Чанъе-4“ приземи сонда на обратната страна на Луната – онази, която не виждаме откъм Земята.

Вечерта на 2 януари китайски апарат, наречен на древната богиня на Луната, Чанъе, се приземи на далечната страна на Луната, където досега не бе стъпвал нито робот, нито човек.

Това е първата подобна мисия в историята на човечеството. Успешното приземяване е било осъществено в 10.26 местно време (4.26 българско), се казва в съобщението от Пекин

„Това е първото по рода си кацане“, казва експертът по лунна геология Клайв Нийл. „За първи път някой успява да приземи апарат на далечната страна на Луната.“

Събраните данни би трябвало да предоставят ценна информация за тази невиждана досега част на Луната.

* Сондата на НАСА InSight, която кацна на Марс през 2018 г., даде възможност на учените да засичат и наблюдават земетресенията на Марс.
Кацането на космически апарат на Марс може и да изглежда съвсем обичайно, но то е всичко друго освен това.

От 50-те пъти, които хората са пращали различни видове хардуер на Марс, без значение дали с цел да изследват повърхността на Червената планета, или да обикалят в орбита, повечето от половината са се оказвали неуспешни. От 2018 г. САЩ е единствената страна, която е съумяла да приземи марсоход на повърхността на Червената планета.

В Лабораторията за реактивно движение на  NASA (Jet Propulsion Laboratory), която ръководи мисията InSight, множество екипи неуморно  работят, за да са сигурни, че всичко ще бъде изпипано преди реалното кацане.

 

* Японската сонда “Хаябуса 2” успешно кацна на астероида Рюгу с диаметър 900 метра, който се намира на 340 милиона километра от Земята, за да събере проби от скалистата му повърхност.

* „Вояджър 2“ напусна нашата Слънчева система тази година и стигна до дълбините на междузвездното пространство. Космическият апарат е вторият, който пресича границата, деляща ни от останалата част на галактиката. Сега учените анализират какво е видял той отвъд границата и намират отговори за от най-големите мистерии в нашата Слънчева система. Откритията са публикувани в Nature Astronomy и отбелязват първия път, в който космически апарат директно взема проби от междузвездното пространство и далечните покрайнини на Слънчевата система. Апаратът, изстрелян през 1977 г., първи прелита покрай ледените гиганти Уран и Нептун.

 

* Учени откриха планета извън нашата Слънчева система, където вероятно има извънземен живот. Планетата Бърнард б или GJ 699 b учените считат за потенциално обитаема. Това заявиха Скот Енгъл и Едуард Гинан от американския университет „Виланова“.

Уебсайтът на университета публикува констатациите на астрофизиците. Екзопланетата се върти около звездата Барнард. Според експерти  температурата на повърхността на планетата достига -170 °C. Въпреки ниските нива учените допускат съществуването на примитивен живот. Ако на обекта има голямо количество горещ никел или е с желязно ядро, това е възможно. Такава структура е в състояние да регулира геотермалната активност, както съобщава 24СМИ.

 

* Тази година бе и повратна точка в изследването на  черните дупки. През април екип, работещ с Event Horizon Telescope, направи първата снимка на черна дупка.

Преди повече от 50 милиона години, в сърцето на гигантска елиптична галактика, наречена М87 (Messier 87), гигантски звяр започва да поглъща всичко в близост. Звезди, планети, газ и прах – светлината също не може да се измъкне от могъщата прегръдка.

Днес учените показаха снимка на този обект – супермасивна черна дупка с масата на най-малко 6,5 милиарда слънчеви маси. Тя наподобява кръгла тъмна дупка около която има ярък огнен пръстен. Последният представлява много нагорещен газ, който пада в дупката, защото дори светлината не може да устои на гравитационната сила по ръба.

Досега разполагахме само с косвени доказателства за съществуването на черни дупки, като търсехме звезди, които изглежда обикалят около странни обекти, улавяйки радиацията от супер нагорещената материя, която се завихря в тях или наблюдавайки изключително енергични потоци частици. „С удоволствие ви съобщаваме днес, че видяхме това, което смятахме за невидимо“, казва директорът на проекта Шеп Доулмън от Харвард-Смитсъновия институт по астрофизика.

 

* За първи път учен успяха успешно да използват слънчевата енергия за захранването на космически кораб.

* На Земята учените направиха изключително важни открития, много от които смущаващи. Климатолози установиха, че ледовете в Антарктика и Гренландия се топят с безпрецедентна скорост.

Горещият въздух от тазгодишните рекордни жеги в Европа се движи към Гренландия, което може да доведе до рекордно топене на ледените пластове там. Този юли Гренландия вече е загубила 160 млрд. тона лед от повърхностите слоеве. Общата дебелина на леда достига три километра, а обемът му 2,9 млн. куб. километра. При пълно стопяване на леда нивото на Световния океан ще се повиши със 7 метра.

В Антарктида има достатъчно лед, че да покачи морското ниво с близо 61 метра.

 

* Друга скрита част от природата – изгубен континент – бе открит в Европа.

Изследователи са открили скрит континент на Земята, но не става дума за Атлантида. Открили са  го, докато са реконструирали еволюцията на сложната геология на Средиземноморския регион, който се простира от Испания до Иран. Континентът се нарича Голяма Адрия. Той е с размерите на Гренландия и се е откъснал от Северна Африка, само за да бъде погребан под Южна Европа преди около 140 милиона години. „Забравете Атлантида“, казва Дау ван Хинсберген, автор на изследването и професор по глобална тектоника и палеогеография в Утрехтския университет. „Без да го осъзнават, огромен брой туристи прекарват почивката си всяка година на изгубения континент Голяма Адрия.”

 

* В Асасиф, Египет, на мястото на някогашна Тива, бяха открити 30 дървен саркофага с перфектно съхранени мумии. Саркофазите са на около 3000 години. Археолозите попаднали на ковчезите в некрополис в ал-Асасиф в древния египетски град Тива. Тива, днешен Луксор, някога е бил оживен град в Древен Египет. При разкопки в региона, започнали през декември 2017 г. , са намерени доста артефакти. Предполагаемата възраст на саркофазите е 3000 години – много по-стари от останалите находки от региона. Въпреки възрастта им учените ги намерили заключени и непокътнатите с ярки надписи и добре съхранени гравюри.

Откритието е направено „съвсем случайно“, казва археологът Захи Хауас за онлайн списанието Today. „Това е първата наистина голяма колекция на саркофази с хора в тях намирана от XIX век насам“, казва Халед ел-Анани по време на церемония в Луксор.

Саркофазите са били положени на два пласта. Според оценки те са на 3000 години и датират от времето на 22-рата династия на египетските фараони. Цветовете им и надписите са „пълни“, казва се в прессъобщение след намирането им. „Това вероятно ще се окаже най-голямото откритие за 2019 г.“, казва Хауас.

* Изследователи от Световната Здравна Организация спечелиха важна победа в битката с ебола в Демократична република Конго, като откриха две нови лекарства. Световните медии предадоха, че четири лекарства са били изпитани върху пациенти в Демократична република Конго. Там има голямо огнище на вируса. След проведените тестове, учените смятат, че повече от 90% от заразените хора може да оцелеят, ако бъдат лекувани от рано с най-ефективните две лекарства. Здравните власти в ДР Конго вече позволиха новите медикаменти да се използват за лечението на всички заразени пациенти.

Медикаментите, наречени REGN-EB3 и mAb114, действат като атакуват вируса ебола с антитела, неутрализирайки влиянието му върху човешките клетки. Те са разработени с помощта на антитела, събрани от оцелели от ебола.