Жители на осем балчишки села излязоха на протест заради проблеми с водоподаването

0
221

Десетки жители на балчишките села Безводица, Дропла, Дъбрава, Змеево, Кремена, Преспа, Сенокос и Соколово излязоха на протест заради нарушено водоподаване. Демонстрацията в центъра на Сенокос за кратко затрудни движението между Добрич и Балчик.

Проблемът е от години и се дължи на остарелия водопровод, който захранва населените места, на икономия на ток и на нисък капацитет за отстраняване на аварии, смята Исмаил Исмаил, кмет на Соколово. „Като няма вода, значи е спряна помпата. Един и същ е проблемът – икономията на ток. Те не ни казват, че е спряна помпата. Аз установявам, защото знам къде е помпената станция – отивам, шумът е достатъчен, когато помпата работи. Когато не работи, няма шум“, казва Исмаил.

По думите му в Соколово живеят над 1000 души, от които 400 са чужденци. „Тези чужденци са избрали България и в един момент срещат такива битовизми – не го приемат за нормално. Имаме и животновъди, чиито животни без вода са на гибел. В XXI век такива аномалии не трябва да се получават“, допълни той.

Кметът на Сенокос Красимир Георгиев също си обяснява нарушеното водоподаване с правенето на икономии. „Мисля, че пестят енергия и не пускат достатъчно помпи. В самата тръба няма вода, а за да няма вода, значи няма помпи“, каза той. „В понеделник, като заплашихме ВиК, че ще протестираме, водата дойде във вторник. Преди това през януари имахме 10 дена без вода, а за февруари имаме девет дена“, допълни Георгиев.

В Сенокос живеят около 800 души. Има три овцеферми, кравеферма, консервна фабрика и кланица, които се нуждаят от много вода, каза кметът. Нарушеното водоподаване засяга още читалище, детска градина, училище, ресторанти и магазини. „Сутрин като стана и ми звънне телефонът към 7:00 часа, значи вече няма вода. Това е почти ежедневие. Хората искат трайно решение, а не за един-два дена“, допълни Красимир Георгиев. По думите му, ако не бъдат чути, жителите имат готовност да затворят пътища на шест места в областта.

Британката Джули Муъл живее в Сенокос от пет години със съпруга си и трите им деца. Споделя, че почти веднага е изпитала проблема с водоподаването. „През лятото с дни няма вода. Пълним корита и се надяваме на най-доброто“, обясни тя. Откакто се мести в България преди 12 години, Джули Муъл не е посещавала родината си. „Не бих се върнала в Англия. Тук е нашият дом. Обичам България, но това е проблем, за който трябва да се вземат мерки“, коментира британката.

По данни на “Гражданска регистрация и административно обслужване” към 15 декември м.г. регистрирани по настоящ адрес в останалите шест населени места са около 1340 души.

„Захранващият водопровод е с голяма дължина и обслужва доста голям район. Много трудно е да се установи причината и къде точно се намира самата авария. В доста от случаите може да попадне в друг район – не в Балчик, тъй като самият водопровод преминава и през други райони. Ако избие някоя скрита авария в села, където не можем да я намерим на момента, минава малко време, докато се отстрани“, коментира Димитър Николов, началник на „Водоснабдяване и канализация“ – Балчик.

По думите му водопроводът е „много стар“ и труден за обслужване, тъй като минава през международен път, а рехабилитацията му би отнела „изключително много време“ и би затворила цели пътни отсечки.

„За Сенокос, Дропла и Змеево ще подменяме част от водопроводите, които са захранващи. Имаме намерение сега в Змеево да подменим една част от вътрешната мрежа на самото село, тъй като те са свързани и ако в едното село има проблем, възможно е да повлияе и на другите“, каза още Николов.

В началото на август м.г. заради нарушено водоподаване жители на балчишкото село Рогачево затвориха републиканския път I-9 (Е87) в района на с. Оброчище.

БТА