ЕС ще компенсира на страните членки част от разходите за доставката на F-16

0
138

©

Европейският съюз ще компенсира на страните членки част от разходите за доставка на Украйна на изтребители F-16. Това заяви ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел, цитиран от Europa Press.

Той обясни, че тази доставка не е резултат от споразумение с ЕС, а е “двустранно решение на няколко държави, които са сформирали група за координиране на действията си”.

От друга страна той заяви, че ЕС със сигурност ще компенсира част от цената на самолета, ако приемните страни поискат това.

Борел се надява, че самолетите могат да “подкрепят” Украйна, въпреки че призна, че “за съжаление” F-16 “няма да бъде използваем скоро”, тъй като първо ще бъде необходимо обучение на пилоти, което ще е “дълга задача”.

“Но колкото по-рано започнете, толкова по-добре“, заяви той.

Той припомни, че Украйна отдавна е искала тази подкрепа от въздуха. Освен това страната има недостатъка “липса на въздушна подкрепа и ракети с голям обсег“. Според него това е много необходимо, за да не продължи Русия безнаказано да бомбардира украинските градове.

Припомняме, че САЩ одобриха трансфера на изтребители F-16 от Дания и Нидерландия в Украйна. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че Украйна ще получи самолетите след приключване на обучението на пилотите.

Нидерландия трябва да предостави на Украйна 42 изтребителя, а Дания – още 19. В същото време Украйна ще получи първата група изтребители F-16 от Дания преди Нова година.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник