Епизоди от превземането на Одрин през Балканската война ще бъдат показани в изложба в Казанлък

0
114


Съвместната изложба на Регионалния исторически музей във Велико Търново и Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства „Моите сърдечни поздрави и Одрин е български вече“ ще бъде открита на 13 март в музея в Казанлък. Това съобщиха за БТА от културния институт. На тази дата се навършват 111 години от превземането на Одринската крепост от българската армия в хода на Балканската война през 1912 – 1913 година, а изложбата е посветена именно на този момент. 

Върху 18 табла са представени епизоди от превземането на Одрин, запечатани във фотографии, документи и вещи. Акцентът в изложбата е една снимка от архива на Лилия Димитрова с посвещението „13 март 1913 год. В Одрин – Моите сърдечни поздрави и Одрин е български вече. Ваш: Г. Чорбаджийски“. Именно този надпис дава името на експозицията му, а авторът му е Георги Чорбаджийски, брат на именития казанлъшки писател и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Той прави снимка за спомен след превземането на града заедно с двама свои бойни другари, която изпраща на своите родители. 

Материалите, използвани за съставянето на изложбата, се публикуват за пръв път, а освен неизвестните фотографии, в нея е показан и печат на железопътната спирка в Одрин от времето, когато е бил под българска администрация, както и писмо на Шукри паша до генерал Драганов, с което той моли да бъдат освободени турските пленници. 

Снимките и материалите за реализиране на експозицията са предоставени от архивите на Държавния военноисторически архив във Велико Търново, Музея на фотографията в Казанлък, Министерството на отбраната, Николай Гичев, Лилия Димитрова, Хриси Владкова, Петя Големанова, Александър Въчков и Симеон Цветков. 

/АКМ/



Източник БТА