“Ембаргото остава!”: Украйна се обръща към СТО заради забраната на Полша за зърното

0
200

©

Полша удължи забраната за внос на украински селскостопански продукти след 15 септември. В пост в социалната мрежа Х (старата Twitter) министър-председателят на страната Матеуш Моравецки увери, че “правителството защитава полските фермери“ и че “няма да отворим границите за украинско зърно“ след изтичането на зададения срок. “Ембаргото остава!“, увери полският премиер.

В отговор, публикуван също в Х, министър-председателят на Украйна Денис Шмигал обяви, че Киев ще се обърне към Арбитражния съд на Световната търговска организация (СТО). Той подчерта, че Украйна се придържа към задълженията си както по Споразумението за асоцииране с ЕС, така и към разпоредбите на СТО.

По думите му Украйна не е искала и не иска да навреди на полските фермери.

“Но в случай на нарушение на търговското законодателство в интерес на предизборен политически популизъм, Украйна ще бъде принудена да се обърне към арбитража на СТО за обезщетение за щети от нарушение на Общото споразумение за митата и търговията“, добави Шмигал.

Полша и четири други страни от ЕС въведоха забрана за внос на украинско зърно през май. Първоначално  инициатива бе на ниво отделни държави, но след това бе одобрена от Европейската комисия. Ограниченията трябваше да останат в сила до 15 септември.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник