Екип на РИОСВ-Русе извърши извънредна проверка по сигнал за миризми в Разград

0
70



Екип на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Русе (РИОСВ-Русе) извърши днес извънредна проверка в Разград по сигнал за неприятни миризми в града, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. Проверката е разпоредена от служебния министър на околната среда и водите Петър Димитров, като в екипа се е включил директорът на екоинспекцията Анелия Николова.

Извършени са обходи в района на заустванията в река Бели Лом на Градска пречиствателна станция за отпадъчни води (ГПСОВ)-Разград, „Биовет“ АД – клон Разград, „АДМ – Разград“ ЕАД и „Водстрой“ АД – Разград. По време на проверката не са усетени неприятни миризми. В участъка около точките на заустване е констатирано подприщване на реката, вследствие на паднало дърво, което значително намалява естествената ѝ проводимост. На изход на ГПСОВ – Разград е установено видимо увличане на утайка. От изхода на пречиствателната станция са взети водни проби отпадъчни води за физико-химичен анализ, които ще се изпитват в Регионална лаборатория – Русе при Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), уточняват от министерството. 

По информация на жители на Разград, тази сутрин в централните части на града са усетени неприятни миризми, които са с вероятен източник дъждопреливниците на канализационната мрежа. На „Водоснабдяване Дунав“ ЕООД в Разград – оператор на ГПСОВ са дадени предписания в едноседмичен срок да се извърши обследване на канализационната мрежа, дъждопреливниците и ревизионните шахти, а при необходимост в едномесечен срок да ги почисти от утайки и затлачвания.

Допълнително предписание за почистване на речното корито и бреговата ивица ще бъде дадено на местните власти.

БТА припомни, че на 4 април МОСВ представи в Народното събрание предложения за законодателни промени за решаване на проблема с неприятните миризми

/ВД/



Източник БТА