Екипажът на експедиция 21 на МКС се подготви за завръщане на Земята

0
91

На 6 април с пилотирания космически кораб “Союз МС-24” от Международната космическа станция (МКС) на Земята ще се завърнат участниците в 21-вата експедиция – космонавтът от държавната корпорация “Роскосмос” Олег Новицки, участничката в космическия полет от Беларус Марина Василевская и участникът в 70-та дългосрочна експедиция астронавт американската НАСА Лорал О’Хара.

Роскосмос уточни, че затварянето на преходните люкове между космическия кораб и малкия изследователски модул “Рассвет” на руския сегмент на МКС е било планирано от 03:40 до 04:00 часа московско време.

Рразкачването от модула „Рассвет“, по план е в 06:54 московско време.

Така руските и беларуските космонавти прекараха 14 дни в космоса. По-рано, на 25 март, Новицки и Василевская пристигнаха на МКС с кораба “Союз МС-25”. С тях беше и астронавтът на НАСА Трейси Дайсън, която ще заеме мястото на О’Хеър и ще остане в космоса 184 дни, преди да кацне на 23 септември. Лорал О’Хеър е на МКС от 15 септември 2023 г.

Изстрелването на ракетата Союз-2.1а с кораба Союз МС-25 от космодрума Байконур към МКС се състоя в 15:36 на 23 март . Корабът достигна гарата след двудневна схема на рандеву. Полетът отне малко повече от 50 часа.

Изстрелването на ракетата Союз-2.1а с космическия кораб Союз МС-25 трябваше да се състои на 21 март. Това обаче не се случи поради спад на напрежението в химическия източник на ток . Шефът на Роскосмос Юрий Борисов уточни, че нищо страшно не се е случило, но отмяната на изстрелването е неприятна ситуация.