Нивото на сеизмична активност е много високо: планетата се тресе от Япония до Ню Йорк

0
124

Земетресение стана в събота, 6 април, край бреговете на Япония. Според Геоложкия институт на САЩ (USGS) трусовете са станали в 10.12 часа във Владивосток. Огнището на земетресението е на дълбочина 19,2 км, на 137 км южно от Хончо. Заплаха от цунами не е обявена, съобщава информационната агенция DEITA.RU.

Нивото на глобалната сеизмична активност на планетата се оценява като много високо. През последните 24 часа са регистрирани 139 земетресения, като за последните 7 дни най-силното, регистрирано от апаратура, е земетресение край бреговете на Тайван с магнитуд 7,4. Сеизмичната активност в този район продължава, регистрирани са 7 земетресения през последните 24 часа, трус в 11.37 часа във Владивосток с магнитуд 5 – само преди половин час.

Марианските острови също се тресат – от 6.2 на 2 април до 6.8 на 5 април с обявяване на опасност от цунами. Отвъдморските владения на САЩ не са засегнати.

Освен това самите САЩ се тресат, а не само техните владения. Земетресение с епицентър в Ню Джърси стана в петък. В Ню Йорк магнитудът беше 4,8, заседанието на Съвета за сигурност на ООН трябваше да бъде прекъснато и операциите на летището трябваше да бъдат преустановени. Старите хора не помнят такива катаклизми и не могат да си спомнят: за Ню Джърси трусовете на земната повърхност са били най-силните от 240 години. През последните 24 часа са регистрирани още 18 труса в радиус от 300 километра.