На 5 декември в Констанца, Румъния, бе отбелязан Международният ден на доброволеца. Неправителствени организации връчиха награди на хора, които чрез своя труд подобряват живота, правят го по-качествен, пълноценен и истински. Румъния изказа благодарност на България за двама души от Област Добрич.

На галаконцерт в Изложбения павилион в Констанца бяха връчени награди на над 200 души, сред тях и чужденци от България, Испания, Италия и Молдова. От българска страна бяха отличени д-р Йорданка Стоева и д-р Христо Боев – за заслуги, свързани с по-доброто сътрудничество между българския и румънския народ. Д-р Стоева е Председател на Общинския съвет в гр. Шабла, активен участник и инициатор на различни трансгранични събития и обичан лекар в своя регион. Христо Боев е д-р по сравнителна английска и американска литература от Университета „Овидиус“ – Констанца, преподавател по английски, френски и румънски, превел е от румънски на български 18 романа. Наградата му бе връчена за организацията на „Край границата: Дни на румънската литература в Добрич, Балчик и Шабла“.

Организаторите припомниха, че Международният ден на доброволеца се чества за първи път през 1985 г., по инициатива на ООН, когато Световната организация приканва правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им.

Диана БОЕВА