50 години на сцена отпразнува диригентът на Духов оркестър Шабла. Той получи отличието „Златна лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци

 Юбилейният концерт „Панко Добрев и приятели“ се състоя на 5 декември в НЧ „Зора 1894“ – Шабла.

В началото водещият, Стефан Жечев представи творчеството на Панко Добрев, след което концертът започна с изпълненията на Духовия оркестър на Шабла и на Духовия оркестър на Добрич с диригент Стоян Монов.

Господин Монов имаше приятната задача да връчи на своя колега и приятел отличието „Златна лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци.

От година под ръководството на Панко Добрев се обучават и бъдещите попълнения в Духовия оркестър.

За да поздравят юбиляра бяха дошли Добри Добрев – акордеон, група ,,Морски бриз”,

Джаз формацията „Комбо“ от град Добрич, неговата дъщеря Мариела Добрева – вокал и внучката му Симона, която танцува на сцената за своя дядо.

Много топли думи бяха изречени за Панко Добрев от неговите близки.

Съпругата му го поздрави от сцената, а той й върна жеста с песен, написана за тяхната златна сватба – 50 години съвместен живот, която ще празнуват на 6 декември.

Букет от песни на своя баща поднесе и Мариела Добрева.

Сред присъстващите в залата бяха семейство Катранджиеви, за които Панко Добрев написва песента „Подари ми море“, за едноименния фестивал, която става популярна и в Южна България. Семейство Катранджиеви връчиха на Добрев парична награда, като част от средствата са за неговата внучка. Госпожа Катранджиева покани Симона Добрева да открие фестивала за шлагерна музика „Подари ми море“ през 2020 година в хотелски комплекс „Яница“ село Крапец.

Много бяха поздравителните адреси до юбиляра – от кмета на община Шабла, Мариян Жечев, от председателя на Общинския съвет, д-р Йорданка Стоева, от председатели на съседни читалища…

Юбилейният концерт завърши с песента „Моя страна“, която изправи на крака всички участници и гости.

Панко Добрев е роден през 1946 година в град Шабла. През 1978 година завършва Института за музикални и хореографски кадри към Българската държавна консерватория. Свири, пее и композира. Неговото „Еленино хоро“ получава четвърта награда на националния конкурс, посветен на 110 години от рождението на Дико Илиев.

Панко Добрев е удостоен с Почетен знак на гр. Шабла по повод 70-годишнината му.

Творец и диригент на единствения самодеен Духов оркестър в областта, който вече 37 години радва жителите и гостите на морския град.

Организатори на проявата „Панко Добрев и приятели“ бяха Община Шабла и НЧ „Зора 1894“ – гр. Шабла.