Когато небесата се отворят в източната част на Напа, Калифорния, често във водата се отваря и тази впечатляваща дупка, която сякаш води към друго измерение.

Ако нивата на водата в изкуственото езеро Бариеса (и по-специално – в горната част на язовира Монтичело) са твърде високи, излишната вода се завихря и оформя огромна дупка, която сякаш е издълбана в повърхността на езерото. Местните я наричат Дупката на славата.

Както и сами можете да се досетите, това е преливник, построен от инженери през 50-те години на миналия век. Тя е алтернатива на по-класическия страничен улей, използван за контрол на потока на водата в язовирите или при дигите.

Монтичело обаче е разположен в изключително тясна пролука между скалите и страничен улей не би сработил. Вместо това строителите решават да създадат една огромна отводнителна дупка, каквато има и всяка вана. Разликата е, че дълбочината ѝ е колкото 18-етажна сграда.

Подобни преливници откриваме и на няколко други места по света, включително в родния язовир Боровица, но Дупката на славата е може би най-популярната.

Езерото е популярна дестинация за разходки и плаване с лодки. “Дупката на славата” не представлява опасност за плуващите. Макар и да поглъща огромно количество течност със скорост 48 000 кубични фута в секунда, няма достатъчно всмукателна сила, за да издърпа и погълне дори малка лодка.

Самата шамандура се рее в близост до съоръжението, а рейнджърите на Бюрото за рекултивация минават на редовни проверки.

Все пак се забранява влизането във водата по време на пълноводен сезон. Единственият случай на инцидент в Бериеса е през 1977 г. Един плувец не послушал забраната и влязъл във водата и потънал в дълбините на “Дупката на славата”.

Източник: Science Alert

Източник

Следете актуалните новини с ndt1.com и в Telegram. Пресъединете се в канала ни тук