До 12 май могат да бъдат подавани проектни предложения пред общинския фонд „Култура“ във Варна

0
62


От утре – 10 април 2024 г., варненският общински фонд „Култура“ започва да приема проектни предложения, съобщиха днес от пресслужбата на Общинския съвет в крайморския град. Кандидатите могат да подават документите си по електронен път до 12 май.

Бюджетът на фонда за тази година е 1,8 милиона лева. Проектите могат да бъдат в пет направления – „Фестивали и конкурси”, „Творчески проекти”, „Национално и международно сътрудничество“, „Публики” и „Любителско изкуство“. През тази година съфинансирането от страна на кандидатите ще бъде между 10 и 20 процента, в зависимост от направлението, по което кандидатстват.

През 2023 г. Община Варна е финансирала общо 186 проекта по фонд „Култура“. Общата им стойност е над 1,3 милиона лева. Общинските съветници отправят няколко препоръки към комисията по мониторинг на фонда. Според тях би следвало да бъде повишен контролът при отчитането на финансираните проекти и да се налагат санкции, ако не са изпълнени предварително заложените цели. Другата препоръка е насочена към създаването на график за кандидатстване, за да могат да се планират културни събития, включително и с атрактивно международно участие. Освен това би трябвало да се работи и в посока модернизация на електронната система на фонда, считат експертите.

 

/РБ/



Източник БТА