Олимпийската шампионка Стойка Кръстева ще пристигне в родния Добрич в петък, 13 август. Според информация от СК „Бокс Добрич“, посрещането й ще бъде между 15 – 15.30 ч., пред Общината. Всеки момент ще бъде готова и програмата на Общината по официалното посрещане на Стойка Кръстева.

НДТ припомня, че има предложение на общинския съветник и член на спортната комисия Тихомир Мариноволимпийската шампионка Стойка Кръстева да бъде удостоена със званието „Почетен гражданин на Добрич“ за 2021 година.От Спортен клуб „Бокс Добрич“ – първия клуб, за който се състезава родената в Добрич олимпийска шампионка, предлагат освен Стойка Кръстева, званието „Почетен гражданин на Добрич“ за 2021 г. да получи и нейният първи треньор Стефан Петков.

Званието „Почетен гражданин на Добрич“ се връчва на тържествена сесия на 25 септември, когато Добрич празнува възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България. През 1996 г. за Почетен гражданин на Добрич беше обявен и първият олимпийски медалист за България – легендата Борис Георгиев – Моката. Роденият в Добрич през 1929 година боксьор печели бронзов медал в категория до 75 кг в боксовия турнир на летните Олимпийски игри в Хелзинки през 1952 година.

Крайният срок за внасяне на предложения за удостояване на званието „Почетен гражданин на Добрич“ е 31 август.

Стойка Петрова – Кръстева е родена на 18 септември 1985 г. в Добрич. За бокса я открива Стефан Петков, треньор в Спортен клуб „Бокс Добрич“. Стойка е едва в осми клас. Учи в училище „Панайот Волов“. Петков ходи по учебните заведения да търси малки боксови таланти. Вижда едно момиче, което играе футбол с момчетата. Наблюдава я известно време и силно впечатление му направи хъса й, с който играе и техниката, с която борави с топката.

Стойка завършва Спортното училище в Добрич и продължава да учи в Националната спортна академия. В първи курс е редовна студентка, след това премина на индивидуален план и тренирав Добрич при Стефан Петков.

Стойка Петрова-Кръстева е Спортист № 1 на Добрич за 2011 и 2012 година. НДТ