дом Акценти Златната Стойка Кръстева на родна земя: Ние сме нация, която може много

Златната Стойка Кръстева на родна земя: Ние сме нация, която може много

922
0
  • Горда съм, че накарах цял свят да слуша българския химн, сподели шампионката на летище София

Олимпийската ни шампионката по бокс в категория до 51 кг Стойка Кръстева се прибра на родна земя и заяви, че е щастлива и горда от факта, че заради нея целият свят е слушал българския химн. Тя бе посрещната на летище София с гайди и с песента „Излеял Делю хайдутин”, както и под аплодисментите на хората с викове „Българи юнаци!“. Медалистката посрещнаха нейните родители, съпругът ѝ и деца от боксов клуб Локомотив (София).

„Все още не осъзнавам какво се е случило. Радвам се, щастлива съм, горда съм, че това се случи на мен и че съм накарала цял свят да слуша българския химн. Може да сме малки, но сме много силен и борбен народ”, бяха първите думи на Стойка Кръстева на родна земя.

„Прави ме щастлива и горда. 21 години не са малко и искам да благодаря на всички хора, които бяха до мен. Най-вече на първия ми треньор Стефан Петков, на всички състезатели, които са ми помагали, както и на Стефан Георгиев, който винаги е бил до мен и на г-н Инински. Извинявам се, ако ще изпусна някой”, добави още боксьорката.

„Спала съм 2-3 часа и сега съм тук. Вече всички ще се съобразяват с нас. Щастлива, горда и най-вече българка. Така съм възпитана да съм горда и да тача България. Трябва да бъдем горди, спортисти и добри хора. Да покажем на младите как да бъдем хора. Ние трябва да покажем, че сме една нация, която може много“, продължи Кръстева.

„Силата ми идва от дългогодишния труд и постоянството. Може да е нескромно, но няма друга състезателка, която да се е готвила толкова дълго. Шегувахме се с Антоанета Костадинова в селото, че трябва да се отъркаме в нея и да дойде късметът при нас“, каза още златната ни медалистка.

“Пренесохме половината зала в къщата на Стойка, когато дойде първата карантина. После тренирахме убийствено, особено на Белмекен, така че олимпийската титла беше изкована в България. Радвахме се на всяка победа около 5 минути и мислихме вече за следващата съперничка. Бяхме здраво стъпили на земята до последно, не сме се отпускали, искахме да се изолираме от странични разсейвания и само да стигнем до титлата. Стойка е изключително борбен и трудолюбив човек, а има и огромен спортен интелект. Каквито и стратегии да правя, тя винаги ги изпълнява, така че е удоволствие да се работи с нея”, каза треньорът ѝ Борислав Георгиев.

С постижението си в японската столица Токио Кръстева записа своето име в историята на българския спорт като първата жена, спечелила олимпийско злато в бокса.

https://blitz.bg/