София, 9 август /Анелия Цветкова, БТА/
Ако Петър Илиев не бъде оттеглен като кандидат за вицепремиер и министър на вътрешните работи, БСП няма да подкрепи проектокабинета на “Има такъв народ”.
Това стана ясно от изявление на председателя на БСП Корнелия Никова на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията и ръководството на парламентарната група.
Продължаваме да стоим зад мерките, които са 57 конкретни мерки, разписани в писмен документ с ИТН, продължаваме да стоим зад подкрепа за политики, но бихме искали, без това да е натрапчиво и без да оказваме натиск, мандатоносителят “Има такъв народ” да преосмисли решението си за кандидата си за вицепремиер и министър на вътрешните работи Петър Илиев, каза Нинова.
Тя допълни, че изявлението на кандидата за вицепремиер и министър на вътрешните работи от сутринта е смущаващо за БСП.
Принципната позиция на БСП след изборите е, че трябва да има работещ парламент и редовно правителство. Уважихме мандатоносителя – първата политическа сила “Има такъв народ”, и започнахме преговори за най-важното за нас – политиките, отбеляза Нинова. Тя припомни проведените експертни разговори с ИТН. Нинова благодари на ИТН, защото по думите й те са извървели дълъг път от това да не искат разговори, до последното условие, което от БСП поставиха да има писмен документ за ангажименти за политики. Корнелия Нинова каза, че този писмен документ е факт, изпратен им е подписан от ИТН и чака подпис на представителите на левицата. Нинова изрази удовлетвореност, че в документа са залегнали всички предложения, които са направили от БСП, включително и с корекциите, които Националният съвет на последното си заседание е поискал да бъдат нанесени и които са били отразени добронамерено от ИТН. Първата стъпка – да имаме писмен документ за това какво ще прави парламентът и едно бъдещо правителство е извървяна успешно, посочи Нинова.
Корнелия Нинова каза още, че позицията на БСП е, че съставът на Министерски съвет е отговорност на мандатоносителя и от партията уважават правото той да предлага правителство. Ние министри не предлагаме, не се пазарим за места и за постове, за нас беше важно да постигнем писменото споразумение, каза Нинова.
В отговор на въпрос лидерът Корнелия Нинова коментира, че Петър Илиев е консултирал БСП при писането на две или три конституционнци жалби като юрист. Като юрист има добри качества, защото жалбите, които той написа, Конституционният съд ги уважи и ние спечелихме тези дела, но има разлика от това да си добър юрист и кандидат за вицепремиер и министър на вътрешните работи, каза Корнелия Нинова.
Срокове на ИТН не даваме, каза Нинова и посочи, че Националният съвет на БСП ще вземе окончателното решение по въпроса на заседанието си утре.
Отговорност на мандатоносителя е кого ще предложат. Ние положихме максимални усилия да гарантираме стабилност в държавата, работещ парламент и редовно правителство, което да посрещне Ковид криза, социални въпроси и проблеми с повишаването на цените на ток, храни, да направи това, което сме записали – преизчисляване на пенсиите, съдебна реформа, здравна реформа, в която болниците не са търговски дружества ,безплатни лекарства за деца ,регионална политика за Северозапада, каза Корнелия Нинова.
В отговор на въпрос за позицията на другите партии спрямо кандидатите за министри, Нинова каза, че БСП носи отговорност само за своите решения и действия на партията и на нейните коалиционни партньори. Какво решават другите партии, как го обявяват и какви претенции имат, не е наша работа и ние не съобразяваме линията си на поведение с техните решения, каза Нинова. Тя каза, че БСП следва своята линия и взема решенията си в колективните органи, така както преценят като партия и коалиция. Засега на нашето внимание е Петър Илиев и това не би се променило спрямо позиция на други партии, каза още Нинова.

София, 9 август /Асен Бояджиев, БТА/
Ако пак ще използвате Петър Илиев, само и само да не подкрепите правителството на “Има такъв народ”, явно си мислите, че никой не прави разлика между повод и причина. Това написа лидерът на ИТН Слави Трифонов в пост в социалната мрежа Фейсбук, обръщайки се към “Демократична България”, “Изправи се БГ! Ние идваме!” и БСП.
“Петър Илиев е поводът, който си търсите, а причината е, че всички вие явно сте играчи от статуквото и за нищо на света не можете да приемете някой да ви се бърка в така наречената “политика”. Ами добре, хайде да видим какво ще стане!”, пише Трифонов.
По повод на сутрешното интервю на Петър Илиев в Нова телевизия, лидерът на ИТН коментира, че е разбрал, че той се бил държал агресивно. Не видях много хора да коментират това, което той е казал, а коментират как го е казал. Значи, ако разбирам правилно, явно съществуват хора, които предпочитат сладко да ги лъжат, вместо агресивно да им казват истината, заявява Трифонов, като добавя, че той самият не е от тези хора.
Само да ви припомня, че Петър Илиев е преподавател по конституционно право, говори три езика, не е бил никога във властта, не е бил министър в нито един кабинет на Бойко Борисов, не е участвал в обществени поръчки, не е предлагал Делян Пеевски за шеф на ДАНС, а е бил адвокат на годината. Запознах се случайно с него, когато правихме референдума и моите впечатления са, че той е смел, отговорен, лоялен, добър баща и добър съпруг. И ако е агресивен, това е явно, когато има причина и основание. А между другото, ще ви призная, че и аз съм агресивен, посочва Трифонов.