С признание към творците и специалистите в областта на културата, на официална церемония на 1 ноември – Ден на народните будители, кметът на Добрич Йордан Йорданов връчи наградите „Добрич“ на отличените тази година. Официалната церемония се проведе в пространството на Лапидариума.

Годишните награди „Добрич“ в областта на културата и науката имат за цел да удостоят с публично признание творци, учени и дейци на изкуството и културата от град Добрич за ярки постижения и принос в развитието на сценичните  изкуства, визуалните изкуства, културното наследство, книгите, четенето и библиотеките, медиите и науката.

„Събрали сме се днес да честваме един от най-ценните празници, който няма еквивалент в света – Деня на българските будители. Денят на българските будители е лишен от шум и помпозност, от зари и речи. Той е озарен от упорития труд и себеотрицанието на героите, но не героите на бойното поле, а героите, които водят ежедневни битки с неграмотността и посредствеността. Парадоксално е, но в света на информация дефицитът на знания е най-голям. Днес авторитети са не знаещите, а шумните; не грамотните, а популярните; не учените, а приказващите. Затова за мен е изключително важно днес да се обърна към всички вас, съвременните  будители и да ви благодаря за смелостта, която имате, защото вярвам, че както по време на Възраждането учители са преписвали и предавали от уста на уста делото на Паисий и Софроний Врачански, така и вие ще изберете грамотността на България“, заяви в приветственото си слово кметът Йордан Йорданов.

Почетна грамота за значителен принос в духовното развитие на град Добрич получиха:

Елена Попова – за духовния ѝ принос в живота на Добрич, за нейната дългогодишна литературна и краеведска дейност и по повод 85 години от рождението ѝ;

Марияна Георгиева – за дългогодишна просветителска и народополезна дейност;

Севдалина Мавродиева – за изключителните успехи на СК „Алексия“, кореспондиращи с изкуството;

Народно читалище „Добрич – 2017 г.“ – за превръщането му в център на културни и образователни дейности, в платформа за изразяване на млади таланти и творци;

Смесен хор „Добруджански звуци“ с диригент Елвира Пастърмаджиева – по повод 120-годишнина на хора и превръщането му в интегрална част от музикалния живот на Добрич и страната. „Будителите, които имат светлина в душите си, в сърцата си и любов към работата си – това са моите хористи. Благодаря ви, че вълнувате всички. Това е наградата за вашия труд и за нашето изкуството“, заяви г-жа Пастърмаджиева.

Носители на тазгодишните награди „Добрич“ са:

Награда за млад творец – Димитрина Германова – ярък талант, развиващ се изключително успешно в сферата на изкуството и носещ много поводи за гордост у нашите съграждани. „На този ден сме свикнали да обръщаме поглед назад към нашите възрожденци и да черпим сили и вдъхновение от тях. За мен е огромна чест и щастие да бъда пред вас, съвременни будители и нека заедно да поддържаме духа на нашия град“, каза талантливото момиче, след получаване на наградата.

Индивидуалната награда бе присъдена на Марина Константинова – поет, белетрист, журналист, за юбилейната й книга „Между лятото и есента“.

Колективна награда „Добрич“ получи Сдружението на художниците „Ателие 13“ – за успешно участие в различни международни, национални и регионални художествени проекти на членовете на сдружението и по повод 30 години от създаването му като едно от първите свободни творчески сдружения в Добрич. НДТ