Само 32-ма са новите заразени с коронавирус у нас през последното денонощие, но при направени едва 781 PCR теста, което е 3 % от изследваните. По-малко открити инфектирани за 24 часа у нас не е имало от началото на юни. Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 в страната вече е 14 365, от които 4681 активни. Излекуваните вчера също са малко – 25, което е обичайно за неделя. Общо оздравелите вече са 9186 души, сочат данните в Националната информационна система.

Разпределението по области по настоящ адрес на новооткритете с положителна проба е: Благоевград – 6; Варна – 2; Велико Търново – 1; Добрич – 8; Кърджали – 1; Пазарджик – 2; Пловдив – 4; Силистра – 1; Смолян – 1; София град – 5; Шумен – 1.

Броят на настанените в болници е 807, като 56 пациенти са в интензивни отделения. Починалите през изминалото денонощие са 3-ма, с което жертвите на COVID-19 у нас се увеличиха до 498. И ако обяснението за трайнта тенденция за по-малко новооткрити инфектирани през уикенда е по-малкото работещи лаборатории и съответно по-малкото направени изследвания, а за броя на излекуваните – това, че в събота и неделя болниците нямат навика да изписват пациенти, то за по-малкото починали в почивните дни няма отговор. Възможно е не всички да се отчитат поради липса на достъп до системата на дежурните екипи, но тогава на следващия ден винаги трябва за се регистрира двойно или тройно покачване на смъртността, което не се отчита.

Според Националната информационна система, медиците с потвърден коронавирус са 797, като добрата новина е, че няма нови случаи през изминалите 24 часа.