Наследници на средновековната морска столица на България – Калиакра, откриха временна изложба на интересните находки от разкопките на н.Калиакра проведени през лятото на 2019 година. Това съобщи за медия „Нова Вест“ Керанка Далакманска. 

„ Музеят дойде при хората“ каза при откриването й във фоаето на общинската администрация кметът Елена Балтаджиева, която допълни, че изложбата дава възможност на гражданите и гостите на града ни, наред с обслужването им от администрацията, да се запознаят и с археологическото богатство открито на н.Калиакра миналата година. Градоначалникът пожела в краткото си слово успех и на настоящото археологическо лято, и готовността за съдействие при откриването и запазването на уникалните находки.

Доц.д-р Бони Петрунова – директор на НИМ – София и ръководител на разкопките 17-та година запозна посетителите и регионалните и местни медии със съдържанието на изложените експонати,като се спря по-подробно на открития Златен масивен пръстен украсен с различни детайли,фрагменти и надписи,носен от млад мъж, вероятно наследник на Добротица.

Миналата година се откриха и значимият за всеки влиятелен аристократ носене на знатен колан, многото копчета и дрехи, изработени от скъпи материали достъпни само за богатите аристократи от онова време От нейните думи става ясно, че през изминалите 16-ет години археологическа дейност на крепостта на Калиакра вече има обработени, проучени и доказани находки за цял един нов музей в Каварна, който ще „съперничи“ на НИМ.

Доц.д-р Б.Петрунова обяви, че златният пръстен и находките ще останат в Историческия музей в Каварна и пожела мечтата й да се сбъдне:“ Разкопките на н.Калиакра да добият вида от 14 в. и наследниците на старата българска столица да са горди, че живеят и творят в благодатно, богато и красиво място“. Изложбата е открита за посетители един месец.

Новини