Ще бъде издадена и забрана за ползване на част от сградите

След проверка, възложена от Върховна административна прокуратура (ВАП) на Дирекцията национален строителен контрол (ДНСК), предстои спиране на строителството на жилищни сгради от “Нове Хоумс” АД, свързана с обвинения бизнесмен Васил Божков, собственик на “Нове холдинг”.

В началото на юни ВАП сезира началника на ДНСК и главния архитект на София да извършат незабавна проверка на законността на реализирано строителството в комплекс “Нове Хоумс” на жилищни сгради с цел продажба на адрес: София, бул.”Цар Борис III” № 126, съобщиха днес от дирекцията.

В хода на проверката ДНСК е установила, че не са изпълнени специалните изискванията на чл. 81 от Наредба №7/22.12.2003 г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони, тъй като в инвестиционния проект по част “Архитектура” жилищните сгради са проектирани и изпълнени като свободно стоящи без междинна връзка и без да е спазено разстоянието между тях, определено в приложенията.

Въз основа на направените констатации ДНСК предприема действия за процедури по спиране и забрана ползването на част от строежа, на основание чл. 224, ал. 1, т. 7, като е съставен констативен акт, който е основание за започване на административно производство по реда на ЗУТ и за спиране на строежа в УПИ III-1890, кв. 11 м. “Славия”, София.

Предстои издаване и на мотивирана заповед. Актът е връчен на 14.07., за което ВАП е уведомена от ДНСК, се казва още в официалното съобщение.

Това е поредният удар на държавата срещу Васил Божков, който загуби хазартния си бизнес и огромната си колекция от антики.

Дружеството “Нове хоумс” е основано в средата на 2018 г. от Мария Димитрова и Филип Марков с по 50% от акциите. И името на фирмата, и логото обаче насочват към основната компания на бизнесмена – “Нове холдинг”. Адвокатът, направил вписването й – Георги Бакърджиев, пък има дългогодишни връзки с групата, съобщава “Капитал”.

Мащабният проект е до кръстовището на булевардите “Цар Борис III” и “Гоце Делчев”, в близост до изграждащата се станция на метрото. “Нове хоумс”, освен планираните 14 отделни сгради, предвижда и паркова зона между тях. Според сайта на инвеститора общата разгъната застроена площ е 97 хил. кв.м върху терен 27 декара. В проекта влизат 556 жилищни единици, както и 6 търговски обекта с РЗП малко над 58 хил. кв. м и две подземни нива с гаражи, паркоместа и мазета – общо около 36 хил. кв. м.

https://dnes.dir.bg/