Ден на отворените врати бе проведен в Професионалната гимназия по механотехника в Силистра

0
67



Ден на отворените врати под наслов „Аз и моята професия“ бе проведен в Професионалната гимназия по механотехника „Владимир Комаров“ в Силистра. Освен с традиционните за гимназията специалности, като “Компютърна техника и технологии” и “Автотранспортна техника”, учениците имаха възможност да се запознаят и с професиите заваряване и стругарство.

„През последните години не се предлага обучение по тези специалности, а местните предприятия имат нужда от подобни кадри. Ние решихме да се опитаме да ги възобновим на основание на заявките, които получихме от някои местни работодатели. Курсът на обучение ще бъде 3-годишен и учениците ще получат първа квалификационна степен по специалността. Надяваме се да проявят интерес“, каза за БТА директорът на гимназията Татяна Кинджакова.

Тъй като тези специалности са защитени от държавата, учениците, желаещи да се запишат в тях, ще получават стипендии от училището. Допълнителна финансова подкрепа ще окажат и няколко предприятия в региона.

„Искаме да се възстанови подаването на подготвени кадри към бизнеса от образователната система. Предлагаме месечни стипендии в размер на 1/3 от минималната работната заплата. Осигуряваме платен стаж. Можем да помогнем финансово и на тези, които желаят да продължат обучението си в направление, където ние имаме интерес. Срещу всичко това учениците ще трябва да подпишат 3-годишни трудови договори с нас“, каза за БТА инж. Събчо Събчев, представител на машиностроително предприятие в Силистра.

Той допълни, че работодателите от региона са влезли в контакт с представители на Русенския университет и Техническия университет в Габрово. Там желаещите преподаватели от Професионалната гимназия по механотехника в Силистра могат да получат допълнителна квалификация.

/ЛРМ/



Източник БТА