Делегация от Ветово се срещна с татарските общности в Ялова

0
128

© РусеМедиа

Делегация, водена от кмета на Община Ветово д-р Мехмед Мехмед, посети турския град Ялова. Целта на визитата бяха срещи с татарските асоциации в Турция, за да се популяризира и запази жива татарската култура в България и да се разширят контактите между общностите в двете страни.

Заедно с кмета бяха общинският съветник Бюлент Селимов, ст.специалист по връзки с обществеността на общината Зекерие Панджаров, председателят на Асоциацията на кримските татари “Асабай“ Ерхан Хюсеин и бившият председател на “Асабай“ Хошгюн Насуф. Те бяха придружавани от председателя на Дружеството за култура и сътрудничество на балкански изселници “Балгьоч“ Лютфи Йозгюр, предават от “РусеМедиа”. 

Делегацията от Ветово е посетила културния център “Д-р Ахмед Доган“, където се запозна с дейността на “Балгьоч“ и проектите на дружеството “Осветете бъдещето си с миналото си“ и “Нашите ценности от миналото към бъдещето“. Гостите са се поклонили и на Татарския паметник в квартала, населяван от много жители от татарски произход.

В рамките на визитата е имало и среща в Асоциацията на кримските татари в Чифликкьой – втория по големина град в община Ялова. Там българската делегация се е срещнала с председателя на асоциацията Зеки Ертюрк и членове на ръководството й.

По време на срещите, които са били проведени, е било решено да се  разработят съвместни проекти между Балканите и Турция за опазване на татарската култура и предаването й на бъдещите поколения. Домакините от Турция са поздравили д-р Мехмед Мехмед и участниците в делегацията за работата им в тази насока.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник