Даунинг стрийт похвали ВСУ за “непрекъснатия им напредък на бойното поле”

0
140

©

Даунинг стрийт защити украинското контранастъпление след като западни служители заявиха, че то напредва по-бавно от очакваното. Риши Сунак е похвалил “въоръжените сили на Украйна (ВСУ) за непрекъснатия им напредък на бойното поле, пише The Guardian.

Риши Сунак и украинският президент Володимир Зеленски са разговаряли, преди министър-председателят на Великобритания да замине за срещата на върха на лидерите на Г-20 в Индия.

Официалният говорител на министър-председателя на Великобритания е заявил: 

“Президентът Зеленски представи актуална информация за контранастъплението на Украйна и текущите военни изисквания. Премиерът Риши Сунак обеща твърдата подкрепа на Обединеното кралство и похвали въоръжените сили на Украйна за непрекъснатия им напредък на бойното поле.”

Запитан дали премиерът споделя оценката на някои официални лица, че напредъкът е по-бавен от очакваното, той е отговорил: “Не съм съгласен: Не. Не е моя работа да навлизам в оперативния напредък на украинските въоръжени сили, но мисля, че това, което ясно се вижда е, че украинските военни вършат невероятна работа срещу много по-голяма армия и трябва да бъдат похвалени за усилията си. Това е доказателство за смелостта на украинските въоръжени сили и подкрепата, която те получиха от целия свят, включително от народа на Обединеното кралство”, е заявил говорителят на Риши Сунак.

Риши Сунак и Володимир Зеленски са обсъдили и предстоящата среща на Г-20.

“Те също обсъдиха въздействието на продължаващата черноморска зърнена блокада на Путин, както за Украйна, така и за хранителните доставки по света”. 

“Премиерът се ангажира да активизира работата със страните от Г-20 за заобикаляне на руската блокада и гарантиране на достъпа на уязвимите страни до жизненоважни доставки на зърно”, е подчертал говорителят.“

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник