Гърция се е присъединила към гаранциите за сигурност на Украйна

0
214

©

“Гърция подкрепи гаранциите за сигурност на Украйна. Тя стана четиринадесетата страна, която се присъедини към декларацията на Г-7. Това е съобщил ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрий Йермак в Telegram, предаде РБК–Украйна.

“Благодаря на народа и правителството на Гърция, която стана 14-ата страна, която се присъедини към Вилнюската декларация на Г-7 в подкрепа на Украйна. Броят на държавите, които са готови да участват в осигуряването на способността на Украйна да се защитава и да предотврати повторна агресия”, е написал Йермак.

Ръководителят на кабинета на президента на Украйна е добавил, че страната продължава да работи с партньорите. Според него “предстоят още добри новини”.

Гаранции за сигурност 

Украйна очаква западните държави да предоставят гаранции за сигурност на страната. Те са необходими, за да се избегне повторна атака от страна на Русия в периода след края на войната и преди Украйна да стане член на НАТО, припомня РБК-Украйна.

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс, която се проведе в началото на юли, страните от Г-7 подписаха съвместна декларация. Тя предвижда дългосрочна подкрепа за Украйна в сферата на сигурността и икономиката.

По-рано е съобщено, че 13 държави вече са се присъединили към гаранциите за сигурност, а канцеларията на президента на Украйна е преговаряла със САЩ и Великобритания.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник