Под лозунга „Гневни срещу войната“ (Rage Against War), на 19 февруари в американската столица ще се проведе Първата национална демонстрация срещу войната в Украйна. Организатори са лявата Народна партия и Либертарианската партия – широка коалиция, която решително се противопоставя на идеологията на прокси войната на САЩ до последния украинец.

Сега вървим към ядрен Армагедон и искането ни е „Нито стотинка повече за войната в Украйна“. Главният марш на всички, които жадуват за мир, ще е в столицата Вашингтон“, призовават организаторите.

Към момента градове в 10 щата са декларирали готовност да се включат в Първата национална демонстрация: Корвалис (Орегон), Ан Харбър (Мичиган), Санта Круз, Лос Анджелис и Фресно (Калифорния), Милуоки (Уискънсин), Бат (Мейн), Денвър (Колорадо), Сиатъл и Такома (Вашингтон), Минеаполис (Минесота), Хайло (Хавай), Остин (Тексас) и разбира се – Сан Франциско. В много градове проявите вече са започнали. Пълен списък на побратимените за демонстрацията градове и информация за тях може да се намери в сайта на RageAgainstWar (https://rageagainstwar.com/rallies/).

Rage Against War в Сан Франциско

В Сан Франциско проявата ще започне на Embarcadero Plaza в неделя, 19 февруари по обяд с митинг, на който ще говорят дейци на антивоенното движение като Рей Макгавърн, Харви Васерман, Синди Шийхан, Шахид Бутар, Ариен Харисън, Кат Брукс, Дейтън Андрюс, Майк Уонг, Джон Уолш, Франсиско Ерера, съ-основателят на движението Antiwar.com Ерик Гарис и, разбира се, Синтия Пейпърмастър –неуморният организатор на събитието в Сан Франциско. След речите, участниците ще се насочат към офисите на корпорацията Lockheed Martin – главен двигател на безкрайните американски войни.

Духът и водещите искания на демонстрантите от 19 февруари

Първото искане е „Нито стотинка повече за войната в Украйна“. В него е синтезирана решимостта на различните политически сили за единодействиие. И е насочено към американското правителство, на което, според организаторите, единствено може да се оказва натиск в реалния свят.

Второто искане е „Преговаряйте за мир“. То произтича от убедеността, че „САЩ подпалиха войната чрез преврат през 2014 г. срещу демократично избраното правителство и след това през март 2022 г. саботираха мирното споразумение между Русия и Украйна за незабавно прекратяване на огъня и дипломатични преговори за прекратяване на войната.

По такъв начин демонстрантите обвиняват администрацията на САЩ, че не е страничен наблюдател. Войната в Украйна е война на САЩ, предизвикана от доминираната от неоконсерваторите външна политика. Това е прокси война на САЩ, жестоко и цинично използваща украинците като пушечно месо с цел да „отслаби“ Русия, както признава министърът на отбраната Лойд Остин.

Авторът Джон В. Уолш до неотдавна бе професор по физиология и неврология в Медицинския факултет Чан (Chan Medical School) към Университета на Масачузетс. Пише по въпросите на мира и здравеопазването за San Francisco Chronicle, EastBayTimes/San Jose Mercury News, Asia Times, LA Progressive, Antiwar.com, CounterPunch, Consortium News, Scheerpost и др.

https://pogled.info/