Гимназистите и седмокласниците може да се върнат в училище чак на 4 февруари, когато започва вторият срок на школата, научи Lupa.bg. Причината е, че след Нова година Министерството на образованието обмисля да пусне само децата в отделенията между 1 и 4 клас обратно в час, а към средата на януари – и прогимназистите от 5-и и 6-и. 

По наша информация за учениците от седми нагоре ще се мисли план-график за смесено обучение до трайно намаляване на случаите на коронавируса у нас, което още през септември се предлагаше във вид 2 седмици онлайн, две седмици присъствено.

Няма риск учебната година да бъде обявена за нулева дори дистанционното обучение да продължи по-дълго, категоричен е образователният министър Красимир Вълчев.

„Тази година напълно е възможно да имаме по-малка загуба на учебно време, отколкото дори предходни години. Нямаме екскурзии, нямаме 2-3 седмици за грипни ваканции, така че към момента нямаме предпоставки да говорим за това, че няма да бъде зачетена учебната година”, обясни по-рано днес Вълчев.

Предвижда се обаче изпитите след 7-ми и 12-ти клас да са върху по-малък обем материал.

„Ще се проведе външното оценяване със сигурност. Това не е проблем, да бъдат изключени определен брой теми. Ако някой ученик прочете повече, няма да се “мине”, така да се каже”, смята министърът.

„Необходимо ни е външното оценяване за 4-ти и 10-ти клас. По този начин да имаме обективна оценка за работата на училищата и педагогическите колективи”, каза още Вълчев.

За разлика от дистанционното обучение през пролетта, когато близо 36 хиляди деца не участваха в онлайн уроците, сега техният брой е спаднал до 30 хиляди, което се дължи донякъде на купените от МОН дигитални устройства за дистанционно обучение.

https://lupa.bg