КАЗВАТ В ПЕТЪК ЩЕ ИМА ЛИ ИЗВЪНРЕДНА ВАКАНЦИЯ ЗА УЧЕНИЦИТЕ

0
881

На отраслов съвет в МОН този петък ще стане ясно дали извънредната ваканция, предложена от министъра на образованието Николай Денков, ще бъде приета. Заседанието започва в 13:00 часа. Кратката ваканция ще влезе в сила, ако има съгласие и ако няма друга заповед на здравния министър, стана ясно от думите на министър Денков.

Предложението му е да има увеличаване на ваканцията за учениците с 9 неучебни дни: от 29-и януари до 6-и февруари. “31 януари е понеделник и това означава, че се включват съботата и неделята преди него – 29-и и 30 януари, 4 февруари е учебният ден, който ще бъде обявен за неучебен, 5-и и 6-и са събота и неделя, и децата са си вкъщи”. Това означава, че се предвижда учениците да са на училище на 7 февруари, когато започва и вторият учебен срок, ако няма забрана от страна на Министерството на здравеопазването, каза министър Денков.

Образователният министър заяви, че в неговите правомощия е да обяви такива неучебни дни и това е първият случай, в който той смята да се възползва от тази възможност. “Досега затварянето на училищата винаги е било от страна на Министерството на здравеопазването и във връзка с епидемичната обстановка, те ще имат такава възможност. Една от причините да предлагам точно този период за неучебни дни е, защото има очаквания тази седмица да бъде близо до върха на настоящата вълна от коронавируса”, каза още акад. Николай Денков.

Образователното ведомство ще продължи да прилага локален подход, като отчита ситуацията в конкретното училище и в съответното населено място, община и област. Министърът посочи, че всеки ден издава заповеди за преминаване в онлайн обучение за паралелки или училища, в които има повече болни и присъствените занятия са затруднени.

Министърът отбеляза още, че има изключително голям разнобой сред родителите за присъственото обучение и уточни, че между 12 и 15% от учениците учат неприсъствено вкъщи, основно по желание на родителите или по тяхно собствено желание, когато са гимназисти. НДТ