Гешев: Има досъдебно производство, свързано с президента

0
686

Има образувано досъдебно производство, свързано с президента Румен Радев, стана ясно от думите на главния прокурор Иван Гешев. Ръководителят на държавното обвинения обясни защо е изпратил искане до Конституционния съд за разтълкуване на член. 103 от Конституцията, свързан с имунитета на президента и вицепрезидента.
„Единственото, което мога да кажа, е, че ми е изпратено досъдебно производство от наблюдаващи прокурори. Те са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат неясноти в разпоредбата на член 103 от Конституцията. И са ми изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам Конституционния съд за задължително тълкуване на Конституцията“, обясни Гешев пред журналисти.

Той опроверга появилата се в публичното пространство информация, че държавният глава е поискал среща с него.

„Не съм се срещал с президента“, категоричен бе Гешев.

Не стана ясно обаче кога точно е образувано въпросното досъдебно производство и по какъв начин е свързано то с държавния глава.

Днес Иван Гешев влезе с прокурорската си тога в съдебната зала, за да защитава тезата на държавното обвинение по мегаделото „КТБ“. Според него сръбската държава отказва да изпълни международните си ангажименти, свързани с екстрадицията Цветан Василев – основният обвиняем по делото. Във връзка с искането на бившия вече банкер на бъде разпитан чрез видео връзка, Гешев заяви, че това е ще стане единствено по преценка на съда.

Главният прокурор коментира и вчерашния протест пред регионалното министерство, по време на който се стигна до напрежение и пострадали полицаи. „Да се бият полицаи не е признак на демократичност“, смята Гешев, който бе категоричен, че подобно поведение няма да бъде толерирано от органите на реда. „Превърнало се е в национален спорт, който трябва да спре“, каза още той.

/dariknews.bg