ГЕРБ подготвя проект на коалиционно споразумение с “Продължаваме промяната-Демократична България” за пълен мандат на управление

0
77



В рамките на 10 дни ГЕРБ ще изготви проект на коалиционно  споразумение с “Продължаваме промяната-Демократична България” (ПП-ДБ), което ще бъде за пълен мандат на управление. Това обяви на брифинг в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов. Документът ще бъде даден за обсъждане на ПП-ДБ.

ГЕРБ ще предложат броят на министрите да бъде пропорционален на електоралната тежест, изразена чрез депутатите в парламента, с ясно носене на отговорност от политическите сили, които ги номинират.

Това споразумение започва от мандата през Министерския съвет, състав на МС, разясни Борисов. В него ще бъде записано и правото на вето, както те предлагат, и нов преглед на министрите, допълни той. Внимателно прочетох техния меморандум, повече в такива “сглобки” –  недоизказани, неорганизирани, няма повече да участваме, категоричен е лидерът на ГЕРБ.

От партията първо щели да предложат на ПП-ДБ да започнат с попълването на КЗК и на регулаторите, за чийто състав се изискват гласовете на 121 депутати, а след това да се премине към попълването на тези, за които трябват най-малко 160 гласа.

За министрите – договаряме се с тях на базата на електоралната тежест, изразена през депутатите в парламента, подчерта лидерът на ГЕРБ. От партията продължават да държат на външно министерство.

Борисов  смята, че след конгреса на ЕНП в Букурещ другата седмица ще бъдат готови да седнат с ПП-ДБ и да говорят за управление на държавата за следващите 3 години. Ако не бъде договорено коалиционно споразумение, ще се отиде на избори 2 в 1, категоричен е лидерът на ГЕРБ. 

С меморандума, който ПП-ДБ представиха, казват, че са готови да си партнират с ГЕРБ 50:50, коменитра Борисов. Аз не го разбирам точно по този начин, бих го нарекъл споделена отговорност. Сега ще се върнем, ще си договорим министрите, за да знаят хората къде е техен, къде наш, но през ветото и зам.-министрите можем да направим един добре работещ кабинет, убеден е председателят на първата политическа сила.

Той вижда крайния срок за ротацията два месеца преди евровота. Денков си дава оставката, когато е решил, но според Борисов точката за предсрочни избори или кабинет може и да не бъде гласувана веднага.

В безизходица са ПП-ДБ, защото всяко друго управление ще е пагубно, смята той. По думите му плюсът на това, което готвят като документ, е, че може да бъде основа и за следизборни разговори за управление. Не виждам никаква алтернатива да работим с “Възраждане” или БСП, обясни той.

Бившият премиер обяви, че ще изисква пълен отчет какво са свършили министрите, къде са пътували, кой ги е придружавал, защото според него твърде много командировки има зад граница.

 



Източник БТА